Què és Agrofòrum 2050?

El Col·legi d’Economistes forma part de la plataforma AGROFÒRUM 2050. Aquesta plataforma aplega a vint-i-vull entitats i empreses entre els que hi ha diferents Col·legis Professionals, Universitats, IRTA, Fundació del Mon Rural i ICEA.

AGROFÒRUM 2050 es defineix com un marc de debat plural estable i de referència sobre els temes claus que impliquen el sector agrari, agroalimentari i rural front als reptes del segle XXI.

L’AGROFORUM vol acostar a casa nostra el coneixement, les estratègies i les solucions que des d’arreu s’estan dissenyant, desenvolupant i implementant. És, en aquest sentit, una eina de benchmarking.

L’AGROFORUM vol despertar inquietuds, evidenciar febleses i fortaleses, prevenir de les amenaces, aflorar oportunitats i aportar propostes de solucions.

L’AGROFORUM vol realitzar una actuació des de la pluralitat dels seus promotors i des de la pluralitat democràtica en el seu desenvolupament.

Les idees força que han portat a plantejar la creació d’una plataforma de debat i reflexió sobre quin ha de ser el futur del nostre sector agrari, agroalimentari i del medi rural de Catalunya amb la mirada posada en l’horitzó del 2050, pivoten sobre diferents vectors que coincideixen en el temps:

  1. La pressió sobre la producció, com a resultat del creixement demogràfic, el creixent procés d’urbanització, la millora del nivell de vida en amplis sectors de la població mundial, els canvis en els hàbits alimentaris i els usos energètics dels cultius.
  2. El desenvolupament tecnològic, inimaginable fa solament una desena d’anys i conscients de que som al començament de la revolució biotecnològica, amb implicacions directes sobre la gestió d’actius biològics en el sector agrari.
  3. Les tensions creixents en el proveïment de recursos naturals i les noves exigències mediambientals, per tal de garantir la sostenibilitat del nostre benestar, enfront els riscos cada cop més presents resultants de l’actuació antròpica (canvi climàtic, pèrdua de biodiversitat, degradació dels sòls….).
  4. El sistema econòmic, basat en el creixement pel creixement tal i com avui està concebut, no és sostenible i a més ens porta a un procés de creixents asimetries i desigualtats. Cal, per tant, buscar i trobar alternatives que siguin capaces de convertir tots els potencials de coneixement i capital de la societat, en benestar i equilibri.

Estem per tant en uns moments de canvis i cal orientar-los bé, i en aquest sentit cal promoure activitats positives i avançades amb la mirada posada en l’horitzó del 2050, per tal de millorar, en la mesura del possible, la comprensió de la transició necessària i el reconeixement dels riscos i de les oportunitats.

Entenem que és el moment d’actuar i de sumar, ja que la rellevància dels reptes ens obliga a optimitzar totes les energies i aprofitar totes les sinergies. És l’hora de sumar i d’anar junts vers uns objectius que són comuns, ja que sumant energies institucionals obtindrem major credibilitat i majors recursos per poder connectar amb els millors equips i centres de prospectiva.

Un pensament sobre “Què és Agrofòrum 2050?

Escriu un comentari