El sector agroalimentari, pilar de la nostra economia i del futur com a país” a càrrec de Josep Maria Monfort

Monfrot 2016-06-12-PHOTO-00001810La seu del Col·legi d’Economistes de Catalunya a Barcelona va acollir el 9 de juny la conferència “El sector agroalimentari, pilar de la nostra economia i del futur com a país” a càrrec de Josep Maria Monfort, director general de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), un centre de recerca punter a nivell europeu que combina la gestió sotmesa al regim jurídic privat amb la seva realitat com a empresa pública, que ha impulsat la integració en xarxa de la majoria d’institucions que treballen en l’àmbit de l’R+D+I agroalimentari de Catalunya i que ha establert importants sinergies amb el sector privat. Monfort va explicar que “l’IRTA gestiona un pressupost de 43,5 milions d’euros anuals i el 2015 va invertir un total de 4 milions d’euros”.

Podeu descarregar la presentació complerta en aquest enllaç  JosepMMonfort (1)

i visualitzar aquí el video complert de la conferència

Josep Maria Monfort va destacar que “la superfície destinada a l’agricultura és en un 18,6% de secà i en un 8,3% de regadius” i que “la majoria de la producció es destina a farratges, cereals i fruiters”. Monfort va subratllar que “es dedica poca superfície del territori català a la producció agrària perquè la major part està ocupada per boscos i per territori urbanitzat i infraestructures” i va afegir que “amb la mateixa superfície, entre el 2008 i el 2013 s’ha passat de 5,5 milions de tones a 7 milions de tones de producció agrícola”. En aquest sentit va apuntar que “tot i que les empreses agràries han disminuït a la meitat, a la vegada s’ha augmentat molt significativament la productivitat de l’agricultura, que ara és intel·ligent i de precisió”.

Monfort va explicar que en producció ramadera “els animals que més es sacrifiquen a Catalunya són els pollastres, concretament prop de 200 milions cada any”, mentre que “més del 35% de tot el porcí que s’engreixa a l’estat espanyol se sacrifica i es comercialitza a Catalunya, que n’exporta un 60% del total”. Monfort també va subratllar que la indústria alimentària és “la primera en ocupació a Catalunya amb més de 70.000 assalariats, la segona en xifra de negoci representant un 17,8% del negoci industrial i un 14,8 del valor afegit brut industrial i la tercera en exportacions amb més de 7.000 milions d’euros”. A més va comentar que “la producció final agrària representa un 2,1% del PIB català, mentre que la producció final indústria alimentària un 4,2%”.

Seguidament el director general de l’IRTA va comentar que “la innovació és un element clau per al futur del sector”. En aquest sentit va apuntar que “al sector agroalimentari hi ha 1.483 indústries que han declarat innovació, les quals representen el 17,8% de totes les industries innovadores a Catalunya i el 8,3% de tota la inversió en innovació industrial amb 262 milions d’euros invertits”. També va explicar que “el 46,9% de la innovació es fa en col·laboració amb proveïdors d’equips i software, el 35,5% amb centres tecnològics, el 33,1% amb organismes públics de recerca, el 27,9% amb clients, el 27,4% amb altres empreses del grup, el 25,9% amb universitats i el 22,9% amb instituts privats de recerca i desenvolupament”.

A continuació Monfort va destacar que “la innovació posa el coneixement al mercat a partir de la creativitat” i ha parlat del concepte de la “concreativació” com la suma de coneixement, creativitat i innovació. També va assegurar que “la generació de coneixement en el sector agroalimentari és transversal tant a nivell disciplinar com conceptual” i que l’IRTA “es finança en una tercera part amb comandes de la indústria privada, en una altra tercera part amb projectes competitius europeus i l’altra tercera part amb subvencions de la Generalitat”.

Finalment el director general de l’IRTA va posar una sèrie d’exemples d’innovació tecnològica en el sector agroalimentari a través de biotecnologia, robòtica o teledetecció com ara la instal·lació de sensors per controlar la producció de llet i garantir una alimentació individualitzada de les vaques; la fecundació assistida en vacum amb extracció d’embrions, crio conservació i implantació en receptores o la utilització de drons per la gestió del reg de cultius de vinya, fruiters i cereals o el control de plagues i espècies invasores.

L’acte va estar presidit per Modest Guinjoan, president de la Comissió d’Economia Agroalimentària del Col·legi d’Economistes de Catalunya i presentat per l’economista i vicepresident de la mateixa comissió Francesc Reguant, que com a Director d’Administració i Sistemes d’Informació de l’IRTA va estar al front del disseny i direcció del Sistema Integrat de Gestió de l’IRTA.

Text redactat per Clara Bassols

Anuncis

Un pensament sobre “El sector agroalimentari, pilar de la nostra economia i del futur com a país” a càrrec de Josep Maria Monfort

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s