El BREXIT i l’agroalimentació catalana. Anàlisi del comerç exterior amb el Regne Unit

Anàlisi elaborat per OBEALIMENTÀRIA

El triomf del BREXIT posa en risc l’estabilitat de les relacions comercials entre El Regne Unit i els països de la Unió Europea. El probable reforçament del euro en relació a la lliura esterlina i la possibilitat, segons com es plantegi la sortida del Regne Unit, que es trenquin les relacions de mercat únic, afecten negativament al comerç entre ambdues unitats econòmiques i sobretot dificultaran, per encariment, les exportacions des de la Unió Europea i, per tant, des de Catalunya.

Tot seguit oferim les dades del comerç agroalimentari entre Catalunya i el Regne Unit comparant l’any 2005 i 2015, és a dir comparant les diferencies entre els darrers deu anys.

El primer gràfic global sobre el comerç agroalimentari entre Catalunya i el Regne Unit és ja especialment il·lustratiu. En deu anys s’han multiplicat un 111 % les exportacions i s’han reduït un 32 % les importacions. Alhora s’ha invertit el signe de la balança comercial agroalimentària de Catalunya amb el Regne Unit on s’ha passat d’una taxa de cobertura del 59,56 % al 186,46 %. En resum, Catalunya estava descobrint a la Gran Bretanya un client emergent. Ara aquesta tendència pot modificar-se o, si més no, tindrà noves dificultats.

Imagen1 brexit

Gràfic 1 – Comparació global comerç agroalimentari Catalunya – Regne Unit 2005 -2015.  Font: elaboració pròpia amb dades DataComex

Què és el que exporta Catalunya al Regne Unit? El següent gràfic ens ho explica. Per ordre d’importància el primer producte és la carn, el segon producte és el conjunt de preparats alimentaris i el tercer son les begudes, bàsicament vi i cava. Cal destacar també l’exportació de conserves, fruita i olis. En tots aquests productes, a més, hi ha hagut uns creixements extraordinaris al llarg d’aquests deu anys tal com indica la taula 1

Imagen2 brexit

Gràfic 2 – Exportacions agroalimentàries Catalunya – Regne Unit 2005 -2015. Font: elaboració pròpia amb dades DataComex

En paral·lel, què és el que importa Catalunya del Regne Unit?. El següent gràfic ens ho mostra clarament. En primer lloc begudes (generalment alcohòliques), preparats alimentaris, peix, i ja amb menor importància s’importen productes lactis, cereals, conserves i olis. Es notori observar que els principals productes, al llarg dels darrers deu anys, han reduït el seu volum excepte els olis i els lactis. Cal destacar, entre ells, la dràstica reducció de les importacions de tabac i succedanis.

Imagen3 brexit

Gràfic 3 – Importacions agroalimentàries Catalunya – Regne Unit 2005 -2015. Font: elaboració pròpia amb dades DataComex

Imagen 4 brexit

Taula 1.- Detall comerç agroalimentari entre Catalunya i Regne Unit Anys 2005 i 2015.  Font: elaboració pròpia amb dades DataComex

En resum, Catalunya ha exportat al Regne Unit durant 2015 un 5,52 % del total de les seves exportacions, percentatge que cal considerar ben significatiu, amb productes sensibles com són la carn, els vins i caves i els preparats alimentaris, tots ells productes industrials i de valor afegit, a més de la fruita.

Per tant, el BREXIT ha de ser motiu de preocupació. Caldrà estar atents a les concrecions del pacte de ruptura del Regne Unit amb la Unió Europea, tot i que hi ha una certa probabilitat que s’acabin adoptant acords que evitin dificultar les relacions comercials. Però, ja d’entrada, la caiguda de la lliura esterlina podria començar a aportar conseqüències.

Tanmateix cal observar que al llarg d’aquests anys s’han consolidat relacions comercials en base a la qualitat i el rigor empresarial que ben segur sumaran al si d’una gestió comercial especialment atenta a la nova situació.

Anuncis

Un pensament sobre “El BREXIT i l’agroalimentació catalana. Anàlisi del comerç exterior amb el Regne Unit

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s