Condicionants naturals: climatologia i reserves d’aigua

Meteorologia

El més de juny, segons el Servei Meteorològic de Catalunya ha estat lleugerament càlid. Pel que fa a la pluviometria ha estat sec o molt sec a gran part del territori.

Pel que fa al  mes de maig les temperatures havien estat normals i fins i tot moderadament més fredes que la mitjana climàtica. Quant a la pluviometria havia presentat una situació molt diferenciada entre unes zones i altres, tal com mostra la imatge.

Tanmateix, després d’aquesta descripció de la climatologia dels darrers dos mesos costa de imaginar la realitat d’excel·lents collites de cereals en un any especialment erràtic, amb uns mesos de desembre a febrer anormalment càlids. Però cal  recordar que febrer va ser molt plujós, que març va ser plujós al sud de Catalunya i que l’abril –com a fet decisiu- va acumular bona pluja repartida en múltiples episodis, de tal manera que la dita popular guanya tot el sentit: “a l’abril cada gota val per mil” i a l’abril hi va haver moltes gotes i totes ben aprofitades.

De la mateixa manera en relació al risc d’incendis forestals, malgrat la migradesa de pluges de maig i juny els boscos han acumulat reserves, no hi ha hagut una sequera prolongada i tot fa pensar que no serà any de grans incendis, atès que els que ben segur es produiran possiblement no tindran la capacitat per desbordar les capacitats per extingir-los. Malgrat tot el risc que es produeixin incendis és molt alt i totes les precaucions seran poques.

Image clima

Reserves d’aigua

Les reserves d’aigua es troben en una bona situació. A data 4 de juliol les conques internesestaven al 76,26 % si bé fa un any es trobaven -de manera excepcional- al 83.33 % de la seva capacitat i els embassaments catalans del Ebre estan al 84,60 % de la seva capacitat, quan fa un any tenien també una situació similar (83.81 %).

Anuncis

Un pensament sobre “Condicionants naturals: climatologia i reserves d’aigua

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s