Mercats agrícoles i ramaders (2016/07)

Preus i mercats agrícoles a Catalunya

Les següents dues taules 3 i 4 recullen –a partir de la informació facilitada pel Full de Conjuntura Setmanal del DARP- els preus agrícoles i ramaders més significatius. Tot seguit assenyalem el més rellevant (Valor 0 = final de juny 2016)

preus agrícoles

Taula 3 – Preus agrícoles.

Conreus extensius

De manera quasi sorprenent, per la disbauxa climàtica que hem viscut, però estem davant d’una collita històrica d’ordi amb rendiments quasi desconeguts i amb una bona collita en general per la resta d’extensius d’hivern (blat, colza, pèsol, etc.). Les cooperatives agroalimentàries d’Espanya han previst una collita de cereals quasi un 28 % superior a la de l’any anterior.

Tanmateix aquesta bona collita coincideix amb uns preus molt baixos. Tots els preus delsconreus extensius han sofert baixades el darrer període i tots ells, excepte la soja es troben per sota dels preus de l’any anterior. De l’anàlisi realitzat en l’apartat anterior s’aconsella prudència a l’hora de vendre la collita i probablement esperar sigui una bona decisió.

Fruita fresca

La fruita de pinyol de temporada ha entrat al mercat tocant les campanes. Després d’una climatologia estranya que ha afectat la fruita primerenca (cirera) per excés de pluges, seguida d’una sèrie de pedregades que han danyat seriosament el préssec, la campanya s’ha normalitzat, però el sector expressa signes d’esgotament. Les conseqüències del veto rus s’han traduït amb un any econòmicament catastròfic el 2014 i un 2015 que no ha permès refer balanços tot i que s’ha progressat molt en la  penetració en nous mercats. Això explica, en part, a més dels reals problemes de fons al si de la cadena alimentària, les protestes que ha protagonitzat el sector, malgrat que la campanya actual no està sent desfavorable en termes de preus (gràfic 5).

Sobre el tema del veto rus la cooperativa Fruits de Ponent ha interposat una demanda contra la Comissió Europea pel fet de no haver donat resposta adequada a la situació que va viure el sector el 2014, sense capacitat de reacció i per un problema que li era absolutament aliè com a sector. L’interès d’aquest fet  ha suggerit que fos aquest tema que inaugurés la secció “5 minuts amb…” en aquest cas amb Josep Presseguer, director de Fruits de Ponent i Manel Simón, director d’AFRUCAT. Ells expliquen a la corresponent secció el què i el perquè de la demanda a la Comissió Europea i la situació actual de la fruita de pinyol davant dels mercats mundials.

Imagen PRÉESEC

Gràfic 5 – Evolució del preu del préssec al llarg de les setmanes de comercialització. Font MAGRANA.

 Fruita seca

En fruita seca l’avellana manté els preus del període anterior però sensiblement per sota dels preus alts que havia tingut l’any anterior. L’ametlla, aguanta, amb una lleugera disminució, uns preus molt més alts de les mitjanes històriques, fruit de les dificultats de les plantacions californianes, on, tanmateix, finalment enguany han tornat les pluges, tot i que costarà recuperar els nivells de producció precedents.

En relació a la fruita seca, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu un increment del 30,8 % de la collita d’ametlla en relació amb la campanya anterior

Preus i mercats ramaders a Catalunya

preus ramaders

Taula 4 – Preus ramaders

En ramaderia, el més destacat n’és la recuperació del porcí que torna a beneficis, malgrat la pujada del preu de la soja,  després de vuit mesos en números rojos. Un cop més el sector porcí demostra la seva capacitat de resistència a partir de la seva competitivitat.

Però, al marge de la conjuntura el sector ha d’estar vigilant i resoldre les problemàtiques mediambientals (Reguant 2016). En aquest sentit el DARP ha anunciat que està preparant una nova normativa per a la gestió de purins.

Com a nota d’atenció la PPA (pesta porcina africana) se segueix propagant a Ucraïna.

Cal remarcar l’aguda crisi del sector de la cuniculicultura amb un molt dilatat període de preus molt baixos que està portant a una severa reestructuració. De totes maneres els preus durant el darrer període han tingut un comportament lleugerament positiu

Al sector de l’avicultura compten amb la bona noticia, a més d’uns preus en línia amb les mitjanes,  que la IGP Pollastre del Penedès ha obtingut el reconeixement europeu

En relació a la carn al mes de juliol ha iniciat la seva activitat l’Observatori del Mercat de la Carn de la Unió Europea

Alhora pel que fa a la llet continua immersa en la crisi previsible posterior a l’eliminació de les quotes, les perspectives de preus no son altres que a la baixa i com a únic factor d’optimisme és que la producció realment comença a disminuir. La sorprenent crida de la Unió Europea a la reducció voluntària de la producció és, lògicament, contestada pels països del nord, amb Irlanda al capdavant, que esperen sortir enfortits d’aquesta crisi, contra precisament els productors de l’àrea mediterrània. Des d’Espanya es vol demanar que la reducció voluntària de producció làctia sigui incentivada amb fons públics.

 Cadena alimentària

El Parlament Europeu ha presentat una resolució on demana a la Unió Europea que actuï contra les pràctiques comercials deslleials, fet que ha estat àmpliament aplaudit pel sector productor

Anuncis

Un pensament sobre “Mercats agrícoles i ramaders (2016/07)

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s