Notes generals i d’entorn (2016/07)

Recollint la pallaDèiem al darrer informe que estàvem vivint una conjuntura política plena d’incerteses. Incertesa a Europa, amb el front obert dels refugiats, resultant de les tensions bèl·liques al Nord d’Àfrica i Pròxim Orient, tensió davant de l’amenaça del terrorisme, i com a resultat  l’emergència de les dretes més autoritàries a Europa. Mentrestant estàvem a l’expectativa del referèndum al Regne Unit i de les eleccions a Espanya. Doncs bé, ja tenim els resultats. BREXIT al Regne Unit i escenari complex al arc parlamentari espanyol amb reforçament de la dreta autoritària i centralista si bé en un escenari sense majoria absoluta.

Tot això succeeix en un moment d’una certa expansió, tot i que segueixen alts els riscos provocats pels seriosos desajustos financers per un deute difícil de gestionar i resoldre i una banca que des d’Itàlia ens mostra el seu esgotament. Europa gràcies a la política expansiva del Banc Central Europeu està creixent una mica més del previst. Espanya ha tingut un primer trimestre amb un creixement sensible (0,8 %). Tot, malgrat les incerteses. D’altra banda, es confirma que la Xina i el Sudest asiàtic estan moderant el creixement. Quant als preus del petroli, aquests s’estan apropant a uns nous valors d’equilibri després d’una significativa recuperació.

En qualsevol cas tant el BREXIT com el resultat de les eleccions espanyoles han de portar conseqüències a curt i a llarg termini. El Regne Unit en termes estrictes del sector agroalimentari és un important client i la previsible devaluació de la lliura esterlina ha de comportar una certa barrera a l’exportació. En aquest OBEALIMENTÀRIA s’analitza el comerç agroalimentari de Catalunya amb el Regne Unit. En termes generals a curt termini el BREXIT debilita la Unió Europea, però des d’un altre punt de vista esdevé una oportunitat per a avançar vers la unió econòmica. Com a rebot indirecte del BREXIT, es ralentitzen les negociacions sobre el TTIP.

A l’entorndolar i lliura del Brexit s’estan produint les tendències previsibles en la moneda. En relació a primers de juny la lliure esterlina s’ha devaluat un 9.36 %  respecte al euro i, de manera moderada, el dolar s’ha revaluat front al euro un 2.67 %. Es molt probable que aquestes tendències tinguin recorregut.

 

Gràfic 1 €/$ i €/£. Font Cinco Dias

D’altra banda a Espanya s’incrementa el risc que es continuï sense abordar les reformes necessàries vers la racionalització de les dinàmiques de desenvolupament. Alhora que se segueixin castigant els motors de l’economia espanyola, amb Catalunya al capdavant, fet que està limitant i entorpint el desenvolupament possible. Des de Catalunya costa d’entendre la tossuderia contra models de desenvolupament estratègic més dinàmics al si d’una concepció de l’Estat més realment descentralitzat.

Indicadors bàsics

indicadors

Taula 1 – Indicadors bàsics.

Els indicadors de conjuntura donen fe d’una situació de contenció. D’una banda amb la inflació amb signe negatiu en termes interanuals, tot i que modifica la tendència en el darrer període. El preu dels nòlits, com a indicador correlacionat amb la demanda mundial, ha tingut una lleugera recuperació en uns nivells relativament baixos, però força per sota dels valors assolits fa un any.

L’índex de producció industrial (IPI) pel que fa a la industria alimentària, des d’una anàlisi interanual mostra signes de major vigor, al marge d’una normal estacionalitat al llarg dels mesos de l’any.

Anuncis

Un pensament sobre “Notes generals i d’entorn (2016/07)

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s