QC Setembre 2016: Notes generals i d’entorn

Quadre de Comandament Setembre 2016

1 Notes generals i d’entorn

L’entorn ens parla d’incerteses. A nivell global amb unes previsions de creixement a la baixa, amb uns preus del petroli baixos en difícil equilibri (malgrat una certa recuperació al darrer període)  i uns mercats financers a l’expectativa. A Europa, amb el front obert dels refugiats, resultant de les tensions bèl·liques al Nord d’Àfrica i Pròxim Orient, tensió davant de l’amenaça del terrorisme, i com a resultat  l’emergència de les dretes més autoritàries a Europa i preocupació per les possibles conseqüències del Brexit, tema que ja ha originat un significatiu afebliment de la lliura esterlina, tot i que s’està gestionant en format de cotó fluix. De retruc, una de les conseqüències del Brexit ha estat l’arraconament, de moment, del projecte de tractat amb Estats Units o TTIP.

A Espanya es viu una situació de bloqueig polític només explicable per la incapacitat crònica dels partits dominants a Espanya per deixar estar el model centralista, uniformador i excloent que ofega les potencialitats dels sectors més dinàmics. Se segueixen castigant els motors de l’economia espanyola, amb Catalunya al capdavant, fet que està limitant i entorpint el desenvolupament possible. Des de Catalunya costa d’entendre la tossuderia contra models de desenvolupament estratègic més dinàmics al si d’una concepció de l’Estat més realment descentralitzat. L’Estat no aconsegueix alliberar-se del pes d’unes estructures de l’Administració excessives, sovint duplicades i sovint també corruptes. Es vol governar com si una part de l’Estat no existís i això en termes democràtics és complicat. I a Catalunya tenim totes les incerteses sobre la taula davant dels posicionaments del Parlament de Catalunya en relació al procés democràtic sobiranista.

Malgrat aquest entorn, les dades de creixement, just per sobre del 3%, no poden ser més optimistes, realitat de la que Catalunya acapara sovint els millors registres (turisme, exportacions, inversió estrangera, etc). Tanmateix aquestes dades no deixen de ser en bona part un miratge. L’economia espanyola ha tingut molt vent de cua. En primer lloc, el petroli a preus baixos genera uns estalvis extraordinaris a un país que és absolutament depenent en termes energètics. En segon lloc, el turisme que aprofita una conjuntura internacional favorable al desviar-se la demanda d’importants països competidors per raons polítiques (sobretot pels conflictes al nord d’Àfrica i Turquia). En tercer lloc, els baixos interessos que moderen el pes de l’enorme deute públic. I, en quart lloc, la devaluació del euro respecte del dolar, fet que ha facilitat les exportacions. Però els quatre factors són extraordinàriament fràgils i poden capgirar a mig termini aquests avantatges conjunturals. A aquestes fragilitats cal afegir un dèficit públic que no està controlat amb unes exigències clares de contenció per part de la Unió Europea. Així, sense eines per actuar (els nivells d’endeutament ho impossibiliten) i amb uns compromisos de contenció importants, el proper govern d’Espanya heretarà una situació realment complexa, sense que pugui demorar més algunes actuacions estructurals de calat.

Indicadors bàsics

2-index-conjuntura-setembreTaula 1 – Indicadors bàsics.

Altres capítols del Quadre de Comandament

Prospectiva dels mercats bàsics i anàlisi de futurs (2016/09)

Mercats agrícoles i ramaders (2016/09)

Comerç exterior (2016/09)

Condicionants naturals: climatologia i reserves d’aigua (2016/09)

 

Anuncis

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s