QC Octubre 2016 – Notes generals i d’entorn

En termes globals el Fons Monetari Internacional (FMI) -tot i millorar les seves previsions per Espanya- pronostica un creixement lleugerament menor per a la zona euro el 2017 mentre que es mostra més optimista en relació a l’economia global de la que pronostica un creixement del 3,4% el 2017. Malgrat això, segons el FMI, la precarietat de la recuperació vuit anys després d’iniciar-se la crisi financera global fa pensar en la possibilitat d’un estancament persistent, sobretot a les economies avançades. En aquest context el Brexit, tot i que no sembla afectar excessivament a la dinàmica de la Unió Europea, ha servit de detonant per frenar en sec el procés de negociació del TTIP, tal com les declaracions d’alts càrrecs dels governs francès i alemany semblen indicar. El que es troba a punt d’aprovar-se és el tractat de lliure comerç d’Europa amb Canada (CETA), un tractat menys uniformador que ha tingut un camí més favorable. La globalització va acompanyat d’un fort procés de concentració, la recent compra de Monsanto per part de l’empresa Bayer és la notícia més destacada en aquesta direcció.

En un altre àmbit de vital importància estratègica es preveu que l’acord de Paris sobre el Canvi Climàtic entrarà en vigor el proper 7 de novembre. L’acord s’ha pres a una velocitat sense precedents en tractats internacionals, fet que fa pensar en l’evidència registrada de la gravetat del problema i la urgència de les solucions.

Concretant a la nostra economia, més enllà de les incerteses que aporta el marc polític, el quadre macroeconòmic manté una aparent bona salut. Les dades de creixement, just per sobre del 3%, no poden ser més optimistes, realitat de la que Catalunya acapara sovint els millors registres (turisme, exportacions, inversió estrangera, etc.) Tanmateix aquestes dades no deixen de ser en bona part un miratge. L’economia espanyola ha tingut molt vent de cua. En primer lloc, el petroli a preus baixos genera uns estalvis extraordinaris a un país que és absolutament depenent en termes energètics. En segon lloc, el turisme que aprofita una conjuntura internacional favorable al desviar-se la demanda d’importants països competidors per raons polítiques (sobretot pels conflictes al nord d’Àfrica i Turquia). En tercer lloc, els baixos interessos que moderen el pes de l’enorme deute públic. I, en quart lloc, la devaluació del euro respecte del dolar, fet que ha facilitat les exportacions.

Però aquests factors són extraordinàriament fràgils i poden capgirar a mig termini aquestes avantatges conjunturals. D’una banda la veritat universal, per la qual el preu del petroli no tornarà a pujar més enllà d’una volatilitat moderada, caldria contrastar-la amb tots aquells que no varen endevinar la crisi de preus de 2007. Pel que fa al turisme, tal  com exposem, es tracta en bona part d’un turisme prestat i no cal insistir en els riscos que li acompanyen. La previsió d’uns tipus baixos sembla lògica però ja es detecten retocs a l’alça a Estats Units i Japó que ben segur que modificaran, encara que sigui de forma moderada, l’escenari del deute. Cal tenir en compte també que la inflació, un cop absorbida la caiguda dels preus del petroli, torna a xifres positives. Finalment, pel que fa als tipus de canvi l’apreciació de l’euro respecte a un dels primers clients de l’exportació catalana degut al Brexit posa algun contrapunt a l’avantatja competitiva.

A aquestes fragilitats cal afegir un dèficit públic que no està controlat amb unes exigències clares de contenció per part de la Unió Europea. Així, sense eines per actuar (els nivells d’endeutament ho impossibiliten) i amb uns compromisos de contenció importants, el proper govern d’Espanya heretarà una situació realment complexa, sense que pugui demorar més algunes actuacions estructurals de calat. En aquest sentit és suggerent el comentari de Carlos Molina a Cinco Dias a l’observar una caiguda sostinguda de la confiança del consumidor que podria “evidenciar la bretxa entre l’evolució dels indicadors macroeconòmics i la realitat que viuen les famílies espanyoles”.

Per continuar llegint el Quadre de Comandament

 

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s