Evolució de la productivitat agrària

El Departament d’Agricultura d’Estats Units (USDA) publica les series de producció agrària i els seus corresponents factors productius de tots els països del món i d’un seguit d’agrupacions regionals. La base de la informació són les series estadístiques de la FAO suavitzades amb el filtre Hodrick-Prescott. Totes les series les podeu obtenir en el següent enllaç:

http://www.ers.usda.gov/data-products/international-agricultural-productivity/

A tall d’exemple, des de ObeAlimentària hem desplegat la sèrie de productivitat del treball per a tres països: Estats Units, França i Espanya.

Cal efectuar, tanmateix, algunes objeccions metodològiques. Pel que fa a Espanya, hem observat diferencies notables entre les estadístiques espanyoles i les series USDA pel que fa als valors de producció i d’ocupats agraris. Tot i així les publiquem al tractar-se de series teòricament homogènies i de les que podem extreure conclusions sobre la seva evolució, malgrat que els valors absoluts mereixerien un contrast més aprofundit.

La figura 1 expressa gràficament l’evolució de les tres series, de les quals es dedueix un trajectòria exponencial on Espanya és qui parteix d’una posició inferior però compta amb el factor exponencial més gran. Les dades expressen el fet que Espanya va arribar més tard a la revolució agrària però s’hi ha incorporat plenament. Així des de 1961 (data inicial de la sèrie) el salt en productivitat parteix de la mecanització, de la tecnologia d’agroquímics, d’una genètica millorada del material vegetal i de les races ramaderes i d’una gestió més eficient de la producció (dimensió, integració, etc.).

obe-productivitat-agrariaFigura 1.- Evolució de la productivitat agrària del treball des de 1961 a 2013. Font: Elaboració Obealimentària amb dades USDA.

Com a conclusió, d’acord amb les dades USDA i des de 1961 fins a 2013, i tenint en compte les objeccions efectuades, observem:

  • Estats Units, que partia d’unes productivitats quasi deu vegades superiors a les espanyoles, ha multiplicat per 4,61 aquesta productivitat fins a 2013.
  • França, que partia d’una productivitat 2,7 vegades superior a l’espanyola ha multiplicat per 11,87 aquesta productivitat.
  • Pel que fa a Espanya la productivitat s’hauria multiplicat per 14,23 durant el període de 52 anys.
Anuncis

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s