Origen de les importacions de cereals i soja amb destí a Catalunya

Anàlisi ObeAlimentària

Catalunya és un gran importador de cereals i de soja. La seva producció agrícola és insuficient per alimentar la seva població i, sobretot, per a l’alimentació de la seva important ramaderia intensiva. En aquesta nota estadística s’informa del volum i de l’origen d’aquestes importacions.

Tant el volum com l’origen de les importacions tenen una destacable variabilitat per diverses raons, vinculades al desenvolupament de les collites tant als països exportadors com a Catalunya i Espanya, al preu i a altres condicionants comercials o, fins i tot, polítics. Alhora la demanda és variable, tant per l’increment de la població, de la cabana ramadera i per factors vinculables a la conjuntura econòmica. Per aquesta raó que s’ha escollit una sèrie de sis anys (2010-2015) a fi de poder reflectir aquesta variabilitat.

La figura 1 mostra aquesta evolució de la importació pels diferents productes, una tendència que és creixent per a tots ells, però de una manera més destacada pel blat de moro.

obe-comerc-cereals-1

Figura 1 – Evolució de les importacions de cereals i soja del 2010 al 2015. Font: elaboració ObeAlimentària amb dades DataComex.

Per espècies de cereals (figura 2) les importacions les acaparen el blat de moro (47 %) i el blat (43 %). L’arròs, malgrat la seva importància a la dieta de consum humà registra molt poques importacions atès que Catalunya és productor i exportador d’aquest cereal.

obe-comerc-cereals-2Figura 2 – Distribució per espècies de les importacions de cereals al 2015. Font: elaboració ObeAlimentària amb dades DataComex.

L’origen de les importacions de blat són múltiples i amb destacable variabilitat (Figura 3), amb un pes principal de França i també d’Ucraïna i Bulgària. Cenyint-nos a l’any  2015 França va proveir el 27 % de les importacions de blat, Bulgària el 24 % i Ucraïna el 10 %.

obe-comerc-cereals-3Figura 3 – Evolució de les importacions de blat del 2010 al 2015 per països d’origen. Font: elaboració ObeAlimentària amb dades DataComex.

Les importacions de blat de moro són acaparades per França i Ucraïna, amb un pes significatiu, encara que molt variable, de Brasil i Romania (figura 4). Cenyint-nos a l’any  2015 França va proveir el 37 % de les importacions de blat de moro, Ucraïna el 25 %, Romania el 15 %  i Brasil el 14 %.

obe-comerc-cereals-4Figura 4 – Evolució de les importacions de blat de moro del 2010 al 2015 per països d’origen. Font: elaboració ObeAlimentària amb dades DataComex

Si els cereals tenen principalment un origen europeu, amb França al capdavant, les importacions de soja provenen quasi en la seva totalitat del continent americà, sobretot de Brasil i Estats Units (figura 5). Així a l’any 2015 el 62 % de les importacions de soja van provenir de Brasil, el 21 % d’Estats Units i el 10 % del Paraguai. Es a dir entre aquests tres països van proveir el 93 % de la demanda d’importació.

obe-comerc-cereals-5Figura 5 – Evolució de les importacions de soja del 2010 al 2015 per països d’origen. Font: elaboració ObeAlimentària amb dades DataComex.

 

 

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s