QC Novembre 2016 – Condicionants naturals: climatologia i reserves d’aigua

Meteorologia

El servei meteorològic de Catalunya resumeix el mes d’octubre d’aquesta manera:

L’octubre ha estat càlid a Catalunya i molt plujós al sud del Maresme

  • El període s’ha de qualificar de termomètricament càlid a bona part de Catalunya, especialment a la depressió Central i punts de les Terres de l’Ebre.
  • El mes ha estat normal o sec al conjunt del país i molt sec a l’extrem sud. En canvi, al quadrant nord-est, Prepirineu, litoral Central i punts de la plana de Lleida es pot qualificar de plujós i, fins i tot, molt plujós al sud del Maresme.

Les figures 5.1 i 5.2 ens ajuden a entendre la gran diversitat climàtica, com a factor singular de Catalunya, que exposa el servei  meteorològic. Continuem un dilatat període on les temperatures se situen per sobre mitjana, si bé a l’octubre de forma moderada. Per contra l’octubre ha servit per trencar a la major part del territori el llarg període de sequera, tot i així es manté la sequera extrema a l’extrem sud i en general les pluges no han estat suficients per recuperar la set que pateixen els boscos i els conreus, fet que ja ha afectat severament, tal com s’exposa al corresponent apartat, a les produccions de secà. Un signe preocupant d’aquesta situació n’ha estat l’incendi que ha cremat 556 hectàrees de pastura a la zona de la Guingueta en ple Pirineu, un incendi fora de temps i fora de lloc, en relació als factors de risc mitjans.

obe-temperatures-fins-oct

Figura 5.1 – Diferencial de temperatures.

obe-pluges-fins-oct

Figura 5.2 – Diferencial de pluviometria.

Reserves d’aigua

A data 2 de novembre els embassaments catalans de les conques internes se situen al 53,39 % de la seva capacitat quan fa un any per les mateixes dates es trobaven al 71,11 % de la seva capacitat. En relació al més anterior solament han perdut un punt percentual de la seva capacitat. No són dades alarmants quant a reserves però és una dada que cal seguir amb deteniment.

Pel que fa als embassaments catalans de la conca de l’Ebre seguim sense disposar  de dades complertes. Oferim, si més no (taula 5.1), un detall de les dades publicades, les quals també reflecteixen una situació de reserves en descens amb pantans tals com Oliana, Rialb i Talarn sensiblement per sota del 50 % de la seva capacitat. Cal tenir en compte que les àrees del Pirineu i Prepirineu han rebut pluges el mes d’octubre, però no suficients.

obe-reserves-ebre

Taula 5.1 – Estat dels embassaments catalans a la conca de l’Ebre.

Per continuar llegint el Quadre de Comandament:

Notes d’entorn, mercats bàsics i futurs (2016/11)

Mercats agraris i industria alimentària (2016/11)

Mercats majoristes (2016/11)

Comerç exterior (2016/11)

 

Anuncis

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s