Comerç agroalimentari Catalunya – Canadà

Anàlisi ObeAlimentària

El recent acord de lliure comerç entre la Unió Europea i Canada (AECG o CETA) sens dubte afectarà al comerç exterior entre Catalunya i Canadà. Amb aquesta finalitat des de ObeAlimentària, amb dades DataComex s’aporten tot seguit les principals dades i possibles tendències.

En primer lloc cal tenir en compte el punt de partida i en aquest sentit s’observa que Canada i Catalunya fins a l’actualitat no han tingut una destacada relació comercial. Les importacions, que al 2015 vàrem doblar les exportacions, no varen representar més que un 0,77 % de les importacions de Catalunya amb la resta del món (exclòs Estat Espanyol). Alhora les exportacions van representar el 0,39 % del total.

export-import-canada-evolucioFigura 1. Evolució d’importacions i exportacions Catalunya-Canadà els darrers vint anys. Font Elaboració ObeAlimentària amb dades DataComex

La trajectòria d’importacions i d’exportacions ha estat molt diferent. Mentre que les importacions han tingut una trajectòria molt erràtica, les exportacions han tingut bàsicament un creixement sostingut triplicant aquestes en el termini dels darrers vint anys (figura 1). L’explicació d’aquesta singularitat ens remet a analitzar el detall d’aquest comerç que, tant pel que fa a importacions com a exportacions es tracta d’un comerç molt especialitzat en unes poques partides

Importacions

importacio-del-canada

Figura 2. Importacions de Catalunya procedents de Canadà el 2015. Font Elaboració ObeAlimentària amb dades DataComex

Si analitzem les importacions de 2015 (figura 2) observem:

  • Dues terceres parts de les importacions es concentren en la compra de cereals i oleaginoses. Quant als cereals les compres es centren en el blat per alimentació humana, per contra les oleginoses van principalment dirigides a alimentació animal.
  • Una altra partida important identificada com a residus de la industria alimentària està composada per productes dirigits a alimentació animal.
  • Finalment tenen una relativa importància els productes de la pesca.

Exportacions

Les exportacions estan també concentrades en uns pocs productes. Analitzant el 2015 podem concloure (figura 3):

  • La partida més important amb 20.339 milers d’euros, quasi dos terços del total, son les begudes, bàsicament vi i cava
  • En segon lloc, amb 5.269 milers d’euros, Catalunya exporta al Canadà carn i elaborats carnics
  • En tercer lloc, amb 2.608 milers d’euros, hi ha els olis, bàsicament oli d’oliva
  • El quart lloc, amb 2.432 milers d’euros, l’ocupa l’exportació de fruita.

exportacio-al-canada

Figura 3. Exportacions de Catalunya al  Canadà el 2015. Font Elaboració ObeAlimentària amb dades DataComex

Perspectives de futur

Realitzar previsions sempre es complex, però es poden assenyalar algunes tendències:

  • Les produccions agrícoles de Catalunya i Canadà es complementen, per la qual cosa cal esperar que l’acord de lliure comerç tendirà a obrir oportunitats per a la nostra horticultura, per a la fruita i per l’oli d’oliva.
  • En canvi en ramaderia les produccions són concurrents en els mercats globals. Al marge dels ajustos que es puguin produir posteriorment, atenent a les informacions de costos podríem dir que en un primer impacte el boví català en podria sortir-ne perjudicat, mentre que el porcí i l’avicultura podrien disposar d’avantatge competitiva.

En resum, tot i les dificultats que puguin sorgir en sectors de ramaderia bovina, donada la complementarietat del comerç entre Canada i Catalunya l’acord de lliure comerç pot obrir oportunitats al sector agrari i a la industria alimentària.

Anuncis

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s