Cinc minuts amb Federico Tarazona: preocupació davant la campanya 2016-17 dels cítrics a Catalunya

Els cítrics aporten el 5% de la producció agrícola catalana. Es una producció interessant però especialment important per a les comarques de l’Ebre (Ribera, Montsià i Baix Ebre) on es troba concentrada la producció.

general-citrics

Fig 1.- Instalacions de l’ Exportadora d’Agris d’Alcanar, SCCL

 La superfície conreada ocupa 9.097 ha, de les quals el 75,6 % estan destinades a mandarina i la resta a taronja. En els darrers 10 anys la superfície conreada s’ha reduït en 960 ha, proporcionalment ha disminuït més l’àrea conreada per tarongers que la de mandariners.

L’any 2015, des de Catalunya, es va exportar per un valor de 51.545.480 € en taronges i 70.524.180 € en mandarines, un 142 % i un 126 % més, respectivament, que deu anys abans (2006)

Pel que fa al consum, aquest s’ha mantingut relativament estable. Els catalans consumim 21,97 kg de taronges i 8,21 kg de mandarines a l’any. En relació al consum de fa deu anys consumim un 3,7 % més de taronges i un 1,5 % menys de mandarines.

Quant als preus l’actual campanya està sent irregular amb uns preus molt poc remuneradors en mandarina. En concret, segons el Ministeri d’Agricultura els preus de les clementines a la setmana 51 de 2016 era de 17,46 €/100 Kg, quan l’any anterior a la mateixa setmana el preu era de 24,76 €/100 kg, un 29,4 % menys. Pel contrari, en relació a les taronges el preu 2016 a la setmana 51 era de 28,51 €/100 kg, quan al 2015 a la mateixa setmana era de 18,11 €/100 Kg, és a dir un 57 % més

federico-tarazona-amb-textLa marxa de la campanya dels cítrics 2016-17 està comportant una seriosa preocupació al sector. Alhora al si de la Unió Europea hi ha una polèmica oberta sobre la defensa en frontera de la innocuïtat dels cítrics d’importació. Amb la voluntat d’entendre tot plegat ens hem dirigit a l’Exportadora d’Agris d’Alcanar, SCCL (Alcanar – Montsià) on el seu gerent, Sr Federico Tarazona, alhora portaveu de cítrics de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ens contesta una entrevista

¿La preocupació que es detecta en el sector dels cítrics és exclusivament conjuntural d’enguany o respon a causes estructurals que dificulten la rendibilitat dels cítrics?

Hi ha les dues causes sumades, conjunturals i estructurals. Des del punt de vista conjuntural ens trobem amb una campanya, la de 2016-2017 on s’han acumulat un conjunt de factors de dificultat.

Els cítrics com d’altres productes agrícoles son un producte perible sotmès, a més dels riscos de mercat, a riscos provinents de la meteorologia, de plagues i de malalties dels vegetals, per la qual cosa la oferta és molt variable i això acaba donant una molt elevada volatilitat en els preus. D’una banda hem obtingut una producció un 22% superior a la de la campanya anterior, una dada que ja orienta a uns preus baixos. Alhora aquesta sobre-oferta no ha anat acompanyada d’una meteorologia que incentivés el consum, els cítrics són fruits frescos de tardor i hivern.

Però la meteorologia no ha estat solament adversa en relació al consum sinó que l’excés de pluges que hem tingut aquesta tardor a la regió de l’Ebre ha malmès la qualitat del fruit, fet que obliga a malvendre a uns preus que sovint no compensen la recol·lecció.

Ens parlava, també, de problemes estructurals. ¿Quin són aquests problemes?

A nivell global més aviat hi ha sobreproducció. Però el fet més problemàtic es la relació desigual entre productors i la gran distribució. Hi ha molts oferents i molt pocs compradors. La distribució està molt concentrada i té la capacitat per distorsionar el mercat, fins al punt de trencar l’elasticitat del preu en relació a la demanda. És a dir, quan la oferta excedeix la demanda ens veiem obligats a vendre a uns preus més baixos, això té tota la lògica de les lleis del mercat, però aquesta baixada no es reflexa al consumidor sinó a més benefici de la distribució i quant la demanda excedeix l’oferta les grans distribuïdores apugen els preus però ja no repercuteixen suficientment en el productor els millors marges obtinguts.

Aquest és el gran problema de l’agricultura avui ja que està afectant a tots els sectors generant un cercle viciós amb serioses conseqüències. El desigual poder de negociació respecte a la distribució situa al productor en desavantatja competitiva amb conseqüències directes sobre la seva renda. Si a això hi afegim qualsevol incidència meteorològica es produeix el desastre.

Tot això propicia l’abandó, d’una banda, i la concentració, de l’altra, cap a la formació també de grans empreses en la pròpia producció, trencant-se així les actuals estructures productives. Es, tal com dic, un fenomen que afecta als cítrics a la fruita dolça, a la fruita seca, a l’olivera…

Al sector li preocupa també la competència de Sudàfrica, ¿com és això si Sudàfrica està al Hemisferi Sud i la seva producció està desplaçada mig any a les nostres?

La campanya dels cítrics és molt llarga i es produeixen solapaments entre el seu final de campanya i l’inici de la nostra. Aquest problema de coincidència en el mercat està afectant a les varietats més primerenques, precisament aquelles que obtenien millors preus, però son les conseqüències inevitables d’uns mercats més globals.

El passat més de desembre el Parlament Europeu ha adoptat una resolució posicionant-se en contra del projecte de la Comissió Europea, actualment en discussió, en relació a la seguretat alimentaria de les plantacions de cítrics comunitàries. ¿Quines són les raons que han produït la discrepància entre Parlament i Comissió Europea?

Efectivament és una resolució que marca l’excepció per la qual el Parlament Europeu es posiciona a favor dels productors mediterranis contra els interessos d’importadors i industries del Nord.

Hi ha un seguit de plagues o malalties dels cítrics, tals com el black spot o taca negra dels cítrics i el cancro dels cítrics, que es troben en altres països on ja hi estan adaptats però que si entren a Europa poden tenir unes conseqüències devastadores pels conreus. Tenim l’experiència de la introducció de la Xylella fastidiosa que està destruint l’olivera al Sud d’Itàlia i ha estat detectada en Mallorca i cal ser molt prudents amb les importacions. El projecte de la Comissió Europea contempla la reducció dels controls si la fruita va destinada a sucs, però de fet un cop la fruita hagi entrat es impossible d’evitar una desviació al mercat en fresc. En aquest sentit la posició del Parlament Europeu, coincidint amb les recomanacions de l’autoritat Europea de Seguretat Alimentària, rebutja aquesta dualitat de control. No es tracta de posar una barrera comercial sinó d’evitar un greu problema a la citricultura europea.

Per acabar l’entrevista ens agradaria que ens donés la seva opinió sobre les mesures o alternatives a emprendre pel sector a fi de consolidar una posició competitiva oberta a noves oportunitats.

Hi ha diverses  línies principals en les que actuar. En primer lloc, en la millora de l’estructura varietal a fi d’ adaptar-nos lo millor possible als gustos del consumidor que son canviats, per diferents raons entre elles una orientació vers productes més “gourmet”. També s’han  d’adaptar els formats de presentació. Cal ampliar els mercats a nous destins fora dels clàssics que és la Unió Europea , vers l’Orient mitjà o, fins i tot, la Xina que està apareixent com a nou possible mercat, sobretot en taronges més que en mandarines. I finalment, s’han de millorar les estructures comercials i les estructures empresarials tant en infraestructures de maquinaria i instal·lacions frigorífiques com en capital humà.

Anuncis

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s