Conjuntura gener 2017 – Condicionants naturals: climatologia i reserves d’aigua

Conjuntura gener 2017

5.- Condicionants naturals: climatologia i reserves d’aigua

Meteorologia

El servei meteorològic de Catalunya resumeix el mes de desembre d’aquesta manera:

El desembre ha estat molt càlid a l’alta muntanya.

  • El període s’ha de qualificar de termomètricament molt càlid a l’alta muntanya i càlid a gran part del país. Contràriament, el mes ha estat fred a la depressió de l’Ebre.
  • El mes ha estat sec o molt sec al conjunt del país. En canvi a la serra del Port, a les comarques del Baix Camp, Tarragonès i punts del Priorat i de la Garrotxa el desembre ha estat plujós i, fins i tot, molt plujós a la part més elevada de la serra del Port i conca del Francolí. 

A Catalunya es molt difícil generalitzar una observació climàtica, ja que la seva diversitat sempre genera alguna excepció, tanmateix en termes generals hem tingut un mes de desembre extrem, en temperatures altes i en manca de pluges. Novembre queda com a excepció quant a pluges però cal parlar d’un llarg període que arrenca al maig amb pluges escasses i temperatures sempre més altes de la mitjana.

Les figures 5.1 i 5.2 ens ajuden a entendre l’evolució de la climatologia als darrers mesos on en general es reflecteix un llarg període més càlid que la mitjana i amb escassedat de pluges, concentrades sobretot a novembre.

temperatures-dbreFigura 5.1 – Diferencial de temperatures.

pluges-dbreFigura 5.2 – Diferencial de pluviometria.

Reserves d’aigua

A data 1 de desembre els embassaments catalans de les conques internes se situaven al 59,3 % de la seva capacitat quan fa un any per les mateixes dates es trobaven al 73,14 % de la seva capacitat. Tanmateix,  en relació al més anterior hi ha hagut una moderada però esperançadora millora, atès que al novembre les muntanyes van carregar dipòsits per pluges i neus abundants, encara que el desembre les precipitacions hagin estat escasses.

Pel que fa als embassaments catalans de la conca de l’Ebre seguim sense disposar  de dades complertes. Oferim, si més no (taula 5.1), un detall de les dades publicades, les quals també reflecteixen una millora notable sobre les reserves.

estat-embassaments

Taula 5.1 – Estat dels embassaments catalans a la conca de l’Ebre.

Anuncis

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s