ObeAlimentària 8 – febrer 2017

0dsc_0612

La Marxa Pagesa ha portat més de 500 tractors i milers de pagesos a Barcelona, un fet sense precedents. Sobre això parlem amb Joan Caball que és Coordinador Nacional d’Unió de Pagesos, l’entitat que ha promogut l’acció, volem saber-ne les raons i les opinions.

Eduard Arruga, President del Banc dels Aliments ens parla de malbaratament alimentari i com evitar-lo.

Al capítol d’opinió Francesc Reguant ens explica perquè no s’entén l’agricultura.

Obrim la secció d’ EMPRESA, l’inaugura Angels Farreras i Joaquim Rabaseda donant resposta a consultes que ens formulen les empreses sobre la seva gestió i la seva comptabilitat.

S’ha celebrat el XXI Congrés Mundial de la Carn, aquí trobareu totes les intervencions

S’amplia la informació estadística de la CONJUNTURA amb dades d’ocupació agrària i preus origen – destí.

A AGROFÒRUM 2050 seguim parlant de tendències i alternatives de futur

 obe-5-minuts

Cinc minuts amb Joan Caball: la dignitat de la pagesia.

Els passats dies 26-28 de gener es va produir una acció sense precedents, per la qual més de 500 tractors provinents de les diferents comarques de Catalunya es van aplegar a l’Avinguda Maria Cristina de Barcelona. Era la Marxa Pagesa sota el lema “per la dignitat de la pagesia”.

 obe-tema-del-mes

Eduard Arruga és el President de la Fundació Banc dels Aliments i la persona millor informada pel que fa a la problemàtica del malbaratament alimentari i les polítiques d’aprofitament per evitar-lo en la lluita contra la fam.

Presentació sobre la importància econòmica, social, mediambiental i estratègica de l’agricultura a l’entorn de la ciutat.

 obe-opinio

Les incomprensions per part de la cultura urbana predominant en relació al món de l’agricultura provenen d’un conjunt de factors històrics, culturals i socials,  però hi ha un conjunt de factors tècnics singulars que dificulten aquesta comprensió i com a conseqüència el necessari apropament entre món urbà i l’agricultura.

 obe-conjuntura

  1. Notes d’entorn, mercats bàsics i futurs. (2017/02)

Donald Trump travessa línies vermelles que multipliquen fronts de tensió i d’incertesa

  1. Polítiques i mercats agroalimentaris. (2017/02)

La Comissió Europea obre una consulta sobre la simplificació i modernització de la PAC

  1. Distribució, consum i cadena alimentària. (2017/02)

Incorporem aquest apartat les estadístiques de preus origen-majorista-destí del MAGRAMA

  1. Comerç exterior. (2017/02)

S’assoleix l’equilibri de la balança comercial agroalimentària

  1. Condicionants naturals: climatologia i reserves d’aigua. (2017/02)

Les reserves d’aigua de les conques internes es situen al 60 % de la seva capacitat

  1. Per saber-ne més.

  obe-sectors

Un referent dels preus dels principals productes agrícoles comercializats

Estadístiques sobre la realitat de la viticultura espanyola

El 1r semestre del 2016, les explotacions catalanes van presentar de mitjana un resultat negatiu: -4,7 c€/kg viu.

El sector del ou estar inquiet per les noves tendències de consum, aquí es dona una opinió informada i raonada amb una visió de futur.

De com el consumidor a través del distribuidor pot condicionar la producción.

Informe que conté l’aplicació de les mesures de la OCM i amplia informació estadística sobre el sector apícola a Europa

Tot i més sobre la realitat i les preocupacions mundials sobre el producte carn.

 empresa

Els autors responen a consultes formulades per empreses agràries

Detall de les 50 empreses més importants dels sectors agrari, alimentari i begudes

Comptes anuals de 166 sectors (25 rati per sector)

La OCDE actualitza anyalment el suport que els diferents països donen als agricultors

obe-estudis-i-documents

El 30 % dels consumidors estarien disposats a pagar més per carn i marisc gourmet. Una opció que encapçala la llista de productes reclamats per la seva qualitat.

Una extensa selecció de documents (en anglès) vers el debat de la PAC després de 2020

Estadísticament els vins etiquetats com ecològics e situen en nivells més alts en els ranquings de qualitat

Resum dels estudis de l’INRA sobre el tema amb conclusions pessimistes sobre la probabilitat d’una coordinació internacional per abordar polítiques contracícliques.

 obe-agroforum

L’agricultura és responsable del 9% de les emissions de GEH. L’any 2014 després d’uns anys de reduccions ha incrementat un 4% les emissions. L’any 2014 se situa a prop del nivell de les emissions de l’any 1994 i es troben un 12,7% per sobre de les emissions de l’any 1990.

Article en defensa del regadiu eficient en la lluita contra la fam i la seguretat alimentària global.

Declaració dels ministres d’agricultura de 83 nacions al GFFA de Berlin (21/01/2017)

Una reflexió sobre les causes i perspectives del distanciament de rendes entre l’agricultura i la resta de sectors

Descripció estructurada dels camins vers una economia verda

Informe periòdic (cada quatre anys) sobre les tendències mundials pels propers vint anys

obe-activitat

 

Consultar els números anteriors

ObeA1 jun16   ObeA2 jul16  ObeA3 set16  ObeA4 oct16 ObeA5 nov16 ObeA6 des16

ObeA7gen17

Anuncis

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s