Conjuntura març 2017 – Notes d’entorn, mercats bàsics i futurs

Conjuntura març 2017

1.- Notes d’entorn, mercats bàsics i futurs

L’emergència de moviments nacionalistes juntament amb el fre als processos de liberalització comercial no són un bon precedent per a l’equilibri global ni per a la consolidació de la Unió Europea, fins i tot el reforç de les polítiques de defensa assenyala processos de desconfiança creixents. No són bones noticies.

Tanmateix malgrat les incerteses les dades de creixement a Catalunya, Espanya i a nivell global segueixen sent bones. Espanya ha crescut el 3,2% el 2016, Europa un 1,8 % i la Xina, per exemple, un 6,8 %. Fins i tot la borsa s’excita pensant en aprofitar el retorn a polítiques expansives que postula Donald Trump. Aquestes mateixes expectatives les detecta el Baltic Dry Index amb moviments al l’alça del període (7,38 %) i molt per sobre de l’any precedent (162,69 %).

D’altra banda es van confirmant les dades que posen la llavor a properes dificultats. El preu del petroli es manté a l’entorn dels 55 $ barril (petroli Brent). La inflació comença a remuntar. S’esperen successives pujades de tipus d’interès a Estats Units i la Unió Europea, amb una moneda més debilitada haurà d’actuar en conseqüència.

A l’àmbit alimentari Segons la FAO (darreres dades de febrer), a nivell global, tots els mercats alimentaris, inclòs els cereals, tenen un índex de preus superior als de fa un any. Destaca el sucre que se situa encara un 55,16 % per sobre de l’any anterior. El darrer període ha estat protagonitzat per lleugers increments de preus (excepte les oleaginoses). El preu de la llet segueix recuperant-se, a nivell del mercat global, ha tingut un destacat increment del +36,76 % en termes interanuals. Els cereals malgrat els lleugers increments mantenen la posició de baixos preus.

Concretant a la nostra economia el quadre macroeconòmic manté una aparent bona salut, les dades de creixement, per sobre del 3%, no poden ser més optimistes, realitat de la que Catalunya acapara sovint els millors registres (turisme, exportacions, inversió estrangera, etc.). Tanmateix l’economia espanyola està perdent algunes crosses que han acompanyat el seu creixement: petroli amb preus més alts, amb un $ més car front a una alta dependència energètica, inflació que se situa al 3%, dada desconeguda els darrers quatre anys, i previsions d’increments del tipus d’interès front a l’enorme deute públic. Alhora cal tenir en compte, com a factor d’incertesa, el bloqueig polític de les relacions entre l’Estat espanyol i les institucions catalanes.

Obe9 preus FAOFigura 1.1 – Evolució de l’Índex FAO general del preu dels aliments i dels cereals. Font: Elaboració ObeAlimentària amb dades FAO.

La figura 1.1 és especialment explícita sobre l’alta volatilitat, des de 2007, dels preus dels cereals i amb ells tots els aliments. Alhora, confirma que els preus dels cereals estan seguint una tendència clarament a la baixa tot i que han remuntat lleugerament al darrer període.

Obe9 indicadorsTaula 1.1 – Indicadors bàsics.

Previsions d’oferta, demanda i preus de cereals i soja

L’Agricultural Market Information System (AMIS) (taula 1.2) considera que les característiques actuals dels mercats amb estocs alts, i després d’unes collites excel·lents, fan pensar que la situació de baixos preus ha de continuar durant 2017 i durant força temps. Ara bé, sempre i quan no es produeixin contratemps. Aquests contratemps podrien produir-se per factors externs provinents dels mercats financers o dels mercats de l’energia, mercats que són font d’incerteses. En el darrer període, però, les mesures de Donald Trump poden afectar clarament als fluxos comercials i influir en els preus que són la base a l’hora de prendre decisions de producció.

Obe9 producció FAOTaula 1.2 – Producció i utilització de cereals i soja. Font: FAO-AMIS.

Tanmateix, malgrat el nivell de preus, el nivell d’estocs i les previsions de OCDE-FAO, els mercats de futurs estan comprant el blat a un any un 19,03 % més car que al preu actual. Diferència que s’ha incrementat en el darrers període tal com mostra la figura 1.2. El blat de moro també té una cotització un 9,71 % més alta, tot i que s’ha reduït lleugerament al darrer període tal com mostra la figura 1.3. Es tracta de diferencials significatius  que es podrien correlacionar amb una certa probabilitat de modificació dels preus dels cereals al alça a mig termini. Per contra per a la soja (figura 1.4), els mercats de futurs no esperen modificacions de preus destacables.

Obe9 futurs blatFigura 1.2. Evolució dels preus del blat al mercat de futurs de Chicago. Font: Elaboració ObeAlimentària amb dades CME.

  

Obe9 futurs blat de moroFigura 1.3. Evolució dels preus del blat de moro al mercat de futurs de Chicago. Font: Elaboració ObeAlimentària amb dades CME.

Obe9 futurs sojaFigura 1.4. Evolució dels preus de la soja al mercat de futurs de Chicago. Font: Elaboració ObeAlimentària amb dades CME.

Com explicar les opcions dels mercats de futurs vers preus força més alts quan totes les previsions indiquen el contrari? AMIS ens ha exposat els factors que poden modificar aquest escenari i un d’ells ja ha començat a moure’s, l’acord de la OPEP va provocar una salt en els preus del petroli i darrerament s’observen moviments moderats a l’alça en cereals.

Però no tots els vents van en la mateixa direcció. Els marges per a la producció d’etanol (figura 1.5) han tingut una sobtada davallada, degut a la modificació de les relacions d’intercanvi comercial amb la Xina, s’ha deprimit el preu dels DDGs (Distiller’s dried grains with solubles) provinents de la producció d’etanol; per tant uns outputs més baixos i uns inputs més cars no son la millor teràpia per estimular la producció. Aquest fet  podria moderar la producció de blat de moro amb destí etanol, producció excedent que acabaria en els mercats alimentaris pressionant els preus a la baixa.

Obe9 etanol

Figura 1.5– Marge en la producció d’etanol. Font: USDA.

Anuncis

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s