El CETA entre la Unió Europea i Canadà

Per Jesús Domingo

El Parlament Europeu va votar, el passat dia 15, a favor de l’Acord Econòmic i Comercial Global entre la Unió Europea (UE) i Canadà (CETA), concloent així el procés de ratificació d’aquest acord a nivell de la UE.

Segons la Comissió Europea, el CETA ofereix noves oportunitats a les empreses de la UE. Els permetrà estalviar els més de 500 milions d’euros que abonen anualment en concepte d’aranzels pels productes que s’exporten a Canadà. Pràcticament un 99% d’aquest estalvi serà efectiu des del primer dia. Permetrà, així mateix, a les empreses de la UE accedir en millors condicions que mai als contractes públics canadencs, fins i tot a nivell provincial (així com a nivell federal i municipal).

L’acord beneficiarà enormement a les petites empreses que no poden assumir el cost dels tràmits burocràtics. Aquestes empreses estalviaran temps i diners, per exemple evitant requisits que dupliquen els assajos, llargs procediments duaners i elevades despeses jurídics,

El CETA crearà noves oportunitats per als agricultors i els productors d’aliments, alhora que es protegeixen plenament les sensibilitats de la UE. L’obertura de la UE a determinats productes és limitada i calibrada, i es compensa amb l’obertura canadenca, que satisfà importants interessos d’exportació europeus, com els del formatge, el vi i les begudes alcohòliques, les fruites i verdures, els productes transformats i les indicacions geogràfiques. Totes les importacions procedents de Canadà han de complir les normes i reglaments de la UE. Per exemple, només es pot importar a la UE carn sense hormones.

Segons la Comissió, el CETA és també un important pas endavant per a moltes petites i mitjanes empreses de comunitats rurals que comercien amb productes agrícoles, que ara es beneficiaran que Canadà hagi acceptat protegir cent quaranta-tres productes característics de determinades regions geogràfiques de la UE.

Els productes que estaran protegits al CETA són els productes alimentaris i begudes més exportats de la UE, com el formatge Roquefort, el vinagre balsàmic de Mòdena o el formatge de Gouda neerlandès. A partir d’ara, els productes europeus estaran protegits de les imitacions a un nivell comparable al que ofereix el Dret de la UE i evitaran el risc de ser considerats productes genèrics al Canadà.

L’obertura dels mercats també permet limitar els preus i augmentar l’oferta per als consumidors. Alhora, el lliure comerç no implica una reducció o modificació de les normes de la UE que protegeixen la salut i la seguretat de les persones, els drets socials, els seus drets com a consumidors o el medi ambient. Aquestes normes no canviaran i les importacions procedents de Canadà han de complir totes les normes i reglaments sobre productes de la UE, sense excepcions. Això vol dir que el CETA no canviarà la manera en què la UE regula la seguretat alimentària, inclosos els OMG o la prohibició de la carn de boví tractada amb hormones.

El passat 30 d’octubre, la UE i Canadà van signar l’acord comercial i ahir el Parlament Europeu va donar la seva aprovació, que aplana el camí perquè el CETA entri en vigor provisionalment, una vegada que el Canadà finalitze els seus procediments de ratificació.

D’acord amb precedents de la UE, l’aplicació provisional d’aquest acord comercial té per objecte permetre una aplicació significativa del seu fons. El CETA estarà totalment ratificat una vegada que tots els parlaments dels estats membres ho aprovin de conformitat amb les seves respectives obligacions constitucionals.

No obstant això, un acord que tal com ho hem exposat sembla un camí de roses, hi ha entitats europees que són contràries, és el cas de la Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG) que s’oposa rotundament a l’acord de lliure comerç UE- Canadà (CETA) perquè posa en perill el model social i professional d’agricultura de la UE i l’aposta estratègica dels nostres agricultors i ramaders per la qualitat, la seguretat alimentària, el benestar animal i el respecte al medi ambient.

En aquest sentit, COAG considera que igualar la normativa europea amb la canadenca en matèria de seguretat alimentària i producció agrària suposaria un retrocés sense precedents en els drets dels consumidors, alhora que suposaria una competència deslleial per als nostres agricultors en base a un model de producció com el de Canadà que permet la injecció d’anabolitzants, antibiòtics i hormones de creixement en bestiar o la utilització del clor per a desinfecció de carns, (substàncies prohibides des de fa anys a la UE pels seus perniciosos efectes). Davant aquests temors podem tornar a comentar que en el tractat es diu que “Totes les importacions procedents de Canadà han de complir les normes i reglaments de la UE”. Per exemple, només es pot importar a la UE carn sense hormones. Per tant no es tracta d’igualar la normativa europea amb la canadenca sinó a l’inrevés.

Segons els diversos estudis publicats, segons COAG, la seva posta en marxa tindria un impacte especialment negatiu per als productors espanyols de carn de boví, porcí, llet i cereals, per al 90% de les indicacions geogràfiques a nivell europeu amb denominació d’origen. A més, tindria un fort impacte en el medi rural ja que preveu facilitar la privatització dels serveis públics i prohibir la remunicipalització dels serveis privatitzats. Consideren que el tractat només afavoreix els interessos especulatius d’un grapat de multinacionals agroexportadores. O s’està amb els ciutadans i els agricultors europeus o amb un grup de broker de fons d’inversió? Arriben a plantejar, crec que de manera exagerada, els de la COAG.

UPA, és de la mateixa opinió, és lògica aquesta coincidència, i assegura que el CETA perjudicarà a l’agricultura i la ramaderia espanyoles

 

E: 20/02/2017

Anuncis

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s