L’Estat espanyol va exportar un 5% més de fruites i hortalisses en 2016

Per Jesús Domingo (Font de les dades: Fepex)

El valor de l’exportació espanyola de fruites i hortalisses fresques en 2016 va augmentar un 5% amb relació al mateix període de 2015, totalitzant 12.486.000 d’euros, segons les dades fetes públiques, aquesta setmana, pel Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat, processats per Fepex. El volum va retrocedir un 2% situant-se en 12,5 milions de tones.

L’exportació d’hortalisses en 2016 s’ha situat en 5.206.000 d’euros, un 7,5% més que el 2015, amb un volum de 5,2 milions de tones (+ 2,4%), destacant el creixement del pebrot, amb 930.800.000 d’euros (+ 12%), enciam, amb 656.600.000 d’euros (+ 4%), cogombre, amb 547 milions d’euros (+ 15%) i cols amb 456.800.000 d’euros (+ 7%), mentre que el tomàquet, la principal hortalissa exportada ha registrat una estabilització del valor obtingut amb relació a l’any anterior, amb 959, 5 milions d’euros.

L’exportació de fruites en 2016 va baixar un 5% en volum, situant-se en 7,1 milions de tones i va augmentar un 3% en valor, totalitzant 7.279.000 d’euros. Destaca el creixement dels fruits vermells, procedents majoritàriament de Huelva, amb un 23% més en el cas del nabiu (arándano), ascendint a 257.700.000 d’euros, un 30% en el cas del gerd situant-se en 306.500.000 d’euros i un 6% en el cas de la maduixa, amb 583 milions d’euros. En fruita d’os creix el préssec (+ 7%) amb 387 milions d’euros, descendeix la nectarina (-7,7%) amb 413 milions d’euros i s’estabilitza l’albercoc (+ 0,5%) totalitzant 115.300.000 d’euros. Meló i síndria van créixer un 13% i 11,5% respectivament ascendint a 303 milions d’euros i 333 milions d’euros.

Per destins, la UE va representar el 92,6% de les exportacions espanyoles, amb 11.565.000 d’euros, un 5% més que el 2015. Fora de la UE, els enviaments a països europeus van retrocedir un 5%, totalitzant 331.700.000 d’euros, a causa del manteniment del veto rus i al retrocés a països com Noruega. Per contra, va créixer l’exportació a països no europeus amb 589 milions d’euros (+ 11%), sent Brasil el principal receptor amb 109 milions d’euros (+ 23%).

Andalusia, Comunitat Valenciana i Múrcia són les principals comunitats exportadores amb el 84% del total nacional. L’exportació d’Andalusia va créixer un 13% en valor i un 5% en volum, totalitzant 4.665.000 d’euros i 3,9 milions de tones; la de Comunitat Valenciana va retrocedir un 5% en valor i un 9% en volum, situant-se en 3.390 milions d’euros i 3,8 milions de tones i la de Múrcia es va situar en 2.569.000 d’euros (+ 4%) i 2,4 milions de tones (-2%).

La importació en 2016 va mantenir la tendència creixent dels últims anys, registrant forts creixements del 17% en valor i del 12% en volum, totalitzant 2.313 milions d’euros i 2,9 milions de tones respectivament. La importació de fruites es va situar en 1,6 milions de tones (+ 16%) i 1.576 milions d’euros (+ 18%) i la d’hortalisses va ascendir a 1,2 milions de tones (+ 7%) per un valor de 737 milions d’euros (+ 16%).

L’exportació el 2016 ha superat, per primera vegada, els 12.000 milions d’euros, el que evidencia l’evolució positiva del sector, segons FEPEX. No obstant això, preocupa el retrocés del volum i especialment l’evolució d’algunes produccions com tomàquet, que són prioritàries. Preocupa també el fort i continuat creixement de la importació de fruites i hortalisses fresques enfront de creixements menors de l’exportació, situació que s’observa també en el conjunt de la UE, i que FEPEX considera que està sent provocada per la implantació de polítiques proteccionistes nacionals en el mercat únic comunitari, així com en tercers països, entre altres causes.

Advertisements

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s