Amb menys de l’1% es garanteixen aliments a 500 milions.

Per Jesús Domingo

Costa menys de l’1% de la despesa pública i garanteix el subministrament sostenible d’aliments saludables a 500 milions de consumidors

Fa uns dies llegíem una nota de premsa que deia “la CE vol frenar la nova PAC fins a conèixer com queda la contribució britànica després del Brexit” certament em sembla una mesura de prudència.

El mateix dia llegíem també la següent nota “La PAC costa menys de l’1% de la despesa pública total de la UE i, a canvi, garanteix el subministrament sostenible d’aliments a 500 milions de consumidors” em sembla que estem en un bon moment perquè dediquem un espai a aprofundir en la PAC ara que està en període d’estudi i en perill pel que passa a Gran Bretanya i el que pugui passar a França.

En resposta al llançament de la consulta pública de la Comissió Europea sobre la modernització i simplificació de la Política Agrícola Comuna (PAC), en la qual participaran activament, el Copa i la Cogeca han destacat la necessitat d’una PAC sòlida, comú i sostenible per abordar els actuals i futurs reptes.

Parlant des de Brussel·les, el secretari-general del Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, ha declarat “Acull amb satisfacció la posta en marxa d’aquesta consulta pública, que brindarà als agricultors europeus i a les cooperatives agràries de la UE l’oportunitat de ser escoltats i ajudar a donar forma a la futura PAC. “

“Creiem que la PAC, que ha donat bons resultats fins ara, representa una bona rendibilitat per els diners invertits. Costa menys de l’1% de la despesa pública total de la UE i, a canvi, garanteix el subministrament sostenible d’aliments a 500 milions de consumidors. També assegura el creixement i l’ocupació a les zones rurals, contribueix a la biodiversitat i genera innombrables beneficis per al medi ambient.”

“Però encara seguim tenint problemes per entendre l’última reforma de la PAC, que està en vigor només des de fa dos anys. Per això, estem a favor d’una “evolució” de la PAC, no una “revolució.” No podem seguir canviant-la cada dos anys si volem garantir una agricultura econòmica i ambientalment sostenible. Per a nosaltres, un element clau de la futura PAC és la simplificació de les actuals normes, ja que molts agricultors consideren que la burocràcia i els tràmits administratius són el pitjor de ser agricultor. La simplificació és particularment important en el cas dels requisits de ecologització.

Davant la creixent volatilitat dels mercats, volem posar l’accent també en l’establiment de mesures que ajudin els agricultors a gestionar millor els riscos i desenvolupar els mercats de futurs. Així mateix cal impulsar encara més el desenvolupament de les cooperatives, que permeten als agricultors unir les seves forces i comercialitzar els seus productes. Un altre aspecte clau és el relleu generacional, ja que hem de atraure nous entrants en el sector i fer més fàcil la seva instal·lació a través de l’adopció de mesures més específiques “, ha dit.

“Creiem que és important mantenir l’actual estructura de la PAC, amb el primer i el segon pilar. El segon pilar es centra en el desenvolupament rural. Per això, és fonamental disposar a la UE d’una política de desenvolupament rural fort per garantir als agricultors i les seves famílies una vida digna en termes d’educació, guarderia infantil i accés a Internet de banda ampla. Aquest és particularment important si els agricultors han d’utilitzar les noves tecnologies com, per exemple, l’agricultura de precisió, i incrementar la seva eficiència produint més amb menys. Aprofundirem en aquest tema amb els dirigents agrícoles de tota la UE durant una reunió d’alt nivell que tindrà lloc el 9 de febrer. Esperem amb molt de gust treballar amb la Comissió Europea, els eurodiputats i la Presidència maltesa sobre aquesta qüestió per garantir una PAC sostenible també de cara al futur, que sigui més capaç de donar resposta a la greu crisi que acabem de viure “, ha conclòs.

En aquest context el comissari d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Phil Hogan, ha admès que “conèixer la contribució britànica” després del Brexit és “essencial” per posar en marxa la nova PAC, que començarà a traçar el 2018. D’aquí la consulta pública duta a terme per la CE que busca anar endarrerint la presa de decisions fins a saber com quedarà i quins efectes tindrà la marxa del Regne Unit.

Preguntat sobre els riscos de renacionalització de la política agrària per eventuals tensions proteccionistes als Estats membre, Trenat ha reconegut que hi ha “una línia molt fina” entre aquest factor enfront del que puguin ser mesures adaptades a cada país.

Crec que és bo recordar que certa subsidiarietat sempre és bona per a adaptar-les a la realitat de cada nació però també és evident -ha prosseguit-, que si es produeixen dissenys diferents, es podria arribar a “una PAC menys comú”, que redundaria en una ruptura del mercat únic europeu, que actualment és el seu “valor fonamental” i caldria preservar-lo. Preocupa el Brexit, però cal recordar que la PAC és l’única política realment comunitària a la UE.

 La consulta pública està oberta fins al 2 de maig i consta de 33 preguntes per a les parts interessades. Anirà seguida d’una comunicació a la tardor. Aquesta iniciativa permetrà al sector pronunciar-se sobre el futur de la PAC, el que aportarà transparència al procés, cosa que sempre és “positiu”. En tot aquest procés, han de tenir un pes específic les institucions, democràticament elegides i que representen els estats europeus i als ciutadans. Per acabar vull que no oblidem que la política agrària comuna (PAC) és “barata i eficient” i, tot i que “ha d’evolucionar, no ha de produir-se una revolució”, sinó una adaptació per avançar en els objectius i necessitats que vénen marcats pel tractat de la Unió Europea. Font: COPA-COGECA

 

E: 13/02/2017

Anuncis

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s