Situació del mercat de la carn de vacum

VACUM CARNDes de la Subdirecció General de Productes Ramaders del MAPAMA s’han presentat al sector vacum dos documents dels quals la FECIC en fa un resum que transcribim

Documents:

Resum elaborat per la FECIC

 El passat 8 de març ,el nostre Dept. Tècnic va assistir a la reunió amb la i entitats representatives del sector vacum, per analitzar quina és la situació actual i els temes que més els afecta. En aquesta circular us en fem un resum.

 1. Situació del mercat del sector de la carn de vacum (document 1)

 Valor econòmic: la producció de carn de boví va representar el 17% de la producció total de carn a Espanya durant el 2016, amb un valor total de 2.793 milions d’euros. Aquesta producció va augmentar quasi un 3% respecte 2015.

 A la UE-28 aquesta producció, respecte 2015, va registrar un descens del 3,7%. Els països de més producció són França i Alemanya, amb el 15% i 12% de la producció total, situant a Espanya en 5é lloc amb un 8%. Tot i això, França i Alemanya van reduir la seva producció respecte al 2015, mentre que Espanya la va augmentar.

 Censos: el cens total va augmentar un 0,8% respecte l’any anterior. Segons el tipus d’animals, els que més van augmentar en percentatge van ser els mascles de menys de 24 mesos i les femelles nodrisses.

 El gener de 2017, les CCAA amb més cens del total de vacum són Castella i Lleó, amb el 21%, seguit per Galícia , amb el 15%. Catalunya es troba al 4art lloc, amb un 10% del total de caps d’Espanya.

 El 2016, a la UE-28 els països amb més cens van ser França (21,3%) i Alemanya (14%) amb una reducció respecte l’any anterior. Espanya es va situar en 6é lloc, amb un 7% (6.255 milions d’animals).

 Explotacions: el gener de 2017, les CCAA amb més explotacions son Galícia (29%), seguida per Castella Lleó (16%). Catalunya es troba al 7é lloc, amb un 4% de les explotacions d’Espanya. Comparant amb el cens d’animals s’extrau que Galícia té un gran nombre d’explotacions amb baix nombre d’animals, al contrari que Catalunya.

 La gran majoria d’explotacions espanyoles són de producció de carn. Tot i això, el nombre d’explotacions ha disminuït durant els últims anys (2007-20017) un 18% en aquest tipus d’animals, un 15% en les d’animals d’engreix i un 87% en les mixtes.

 Producció de carn: la producció de carn a Espanya va augmentar respecte l’any 2015 un 0,6%. Les CCAA on va augmentar aquesta producció van ser Catalunya, Galícia i la Comunitat Valenciana.

La producció de carn d’IGP i ecològica van augmentar un 5,7% i 3% respectivament durant el 2015.

 Preus: el preu mitjà del pinso va disminuir al 2016 respecte l’any anterior en un 4,3%, tot i això, l’any 2017 ha començat amb els valors semblants als de 2015.

 Els preus segons el tipus de canals han variat de 2015 a 2016 de la següent manera: anoll +1,2% i vaca DO -6,8%. Respecte a animals vius: frisó -1% i pastero -1%.

 El gener de 2017 els marges d’estimació de la producció d’animals d’engreix calculen que van disminuir els marges en un 2,4%.

 Comerç exterior: les importacions van augmentar durant 2016, respecte l’any anterior, en un 8%, de les quals un 47% de tones corresponen a carn fresca, seguides per animals vius amb un 37%. Aquestes van augmentar de països de la UE en un 19% i van disminuir de països tercers en un 4%. Els països dels quals importem, segons el volum, són Polònia, Països Baixos, Alemanya i Irlanda.

 Respecte a les exportacions totals, també van augmentar en un 6,5%, de les quals el 49% és carn fresca, seguida per un 30% d’animals vius. Aquestes van augmentar de països de la UE en un 1% i en un 36% de països tercers. Segons volum, els països als quals exportem més, segons el volum, són Portugal, França, Itàlia, Països Baixos i Algèria.

 A nivell mundial, els grans exportadors de carn de vacum per ordre de volum de tones són Austràlia, Índia, Brasil i EUA, els quals ho fan majoritàriament amb producte congelat. Respecte als principals importadors ens trobem a EUA, Japó, Xina i Rússia, els quals també ho fan majoritàriament amb el producte congelat.

 Consum: el consum té una tendència a la baixa, amb un descens del 2016 del 3,2% respecte l’any anterior.

 1. Informes de la Comissió Europea (document 2)

Outlook UE 2016-2016: aquest document de la Comissió Europea ens dona una visió futurista de com es trobarà el sector del vacum en base a la producció, consum, comerç exterior i preus, en els propers anys en base a uns inputs establerts.

 Dona una predicció de consum de carn total estable per a la UE-15, però amb una disminució del consum total per càpita de la carn de vacum.

 També predeia una disminució de la producció de carn de vacum en un 7,5%, disminució dels cens en un 8% i una disminució d’1,4% a les exportacions.

 Aquestes prediccions tan negatives són causants d’un elevat preu respecte altres grans mercats, el que causa una baixa competitivitat a la UE per a aquest mercat.

 Conclusions:

 • Augment de la demanda mundial de carn.
 • Descens del consum de la carn de vacum a la UE en favor d’altres carns, com la de pollastre.
 • Disminució del nombre d’animals vius a la UE.
 • Descens de la producció de carn a la UE.
 • Disminuiran les exportacions.
 • Els preus de la UE seran més cars que a altres mercats com Brasil.
 • Qüestions mediambientals seran imprescindibles en el desenvolupament dels mercats, reduint la producció de carn a la UE.

 Impacte econòmic dels acords comercials en el sector del vacum: aquest anàlisi realitzat per la Comissió Europea de diferents Acords Comercials tracta de proporcionar informació i mesurar l’impacte en el sector de futurs acords. És un estudi teòric, que no té en compte altres barreres que no siguin aranzelàries. Les conclusions són les següents:

 • El sector del vacum és dels més afectats al liberalitzar el comerç.
 • Augmentaran les importacions de carn de vacum i pressionarà el preu intern del mercat.
 • S’espera que la baixada de preus estimuli el consum, que amb el augment de les exportacions contindrà la producció de carn de vacum a la UE.
Anuncis

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s