Granja amb 20.000 vaques lleteres en producció intensiva

Per Jesús Domingo (publicat al Diari de Girona)

vacaA ningú li sorprèn si parlem que ens trobem en una situació de globalització econòmica on els preus dels productes són impostos per organitzacions internacionals, que en els nostres mercats podem trobar productes, també alimentaris, procedents de llocs insospitats, fins podem comprar per Internet.

A més des del dia 1 març 2015 ha desaparegut, obligada per aquesta mateixa globalització, la quota làctia, quota que cada ramader productor de llet disposava, imposada i controlada per la Unió Europea, que no permetia superar els lliuraments de llet. En aquests dos anys els problemes de preus s’han succeït en el sector.

Si tot això fos poc, en els últims dies s’ha anunciat – “Un tsunami lacti de 189 milions de litres de llet que arrasarà fins al Cantàbric” deia el titular d’un article- segons el qual s’anava s’ha crear una macrogranja làctia amb 20.000 vaques en el municipi sorià de Noviercas. La zona de Noviercas està situada a la província de Sòria, en ple sistema Ibèric, en una vall formada entre la faldilla oest de la serra del Moncayo i el vessant est de la serra del Madero, aquesta serra és la que obliga el Duero a canviar de vessant a l’altura de la ciutat de Soria, fet que al llarg dels anys ha servit d’inspiració a grans poetes.

Penso que no sense raó, el sector s’ha posat en peu de guerra contra una iniciativa que, asseguren, pot acabar amb la gran majoria de les explotacions d’aquesta Comunitat Autònoma de Castella i Lleó. No obstant això, el tsunami lacti que provocarà no només afectarà les explotacions properes, sinó que pot arrasar també tot la cornisa cantàbrica, incloent a Navarra i/o el País Basc.

Cal recordar que Noviercas està a menys de 200 km de Pamplona i de la Comunitat Autònoma Basca, de manera que la posta en marxa de la macrogranja influirà dràsticament en el futur de les explotacions familiars ramaderes que es dediquen a la producció làctia. Els 168 ‘caserios’ (masos) de Navarra i els 360 de la Comunitat Autònoma Basca que es dediquen a aquesta activitat econòmica i en general totes les de la cornisa cantàbrica “corren risc de desaparèixer si aquest projecte tira endavant”.

La macrogranja podria arribar a produir un total de 179.740.000 litres de llet a l’any que vindrien a substituir 432 explotacions del seu entorn (un terç del total d’explotacions de Castella i Lleó) o, el que és el mateix, a destruir 726 llocs de treball directes en el medi rural.

A això, com hem comentat, caldria sumar les explotacions navarreses, basques i, no cal descartar, moltes a Astúries i Cantàbria. La preocupació és fonamentada ja que seria la major explotació làctia de tot Europa.

De la mateixa manera, a més del dany que pot provocar directament en les explotacions més petites, preocupa especialment el impacte que la macrogranja pot generar en el preu de la llet en origen a nivell nacional, el que afectaria també a Galícia com a primera productora espanyola.

Des de la fi de les quotes làcties (1 d’abril de 2015) a Espanya ha disminuït un 10% el nombre d’explotacions làcties, passant de 17.084-15.368 al desembre de 2016. Prop de 2.000 explotacions no han pogut suportar uns preus en origen per sota dels costos de producció. Com denuncien les organitzacions agràries, “el projecte de Noviercas només és possible per l’eliminació del sistema de quotes de producció i la desregulació dels mercats”.

El sector lacti travessa una greu situació des que el 2015 la Unió Europea va decidir eliminar la producció sota el sistema de quotes. Des de llavors els ramaders i ramaderes han hagut de fer front als vaivens del mercat i s’han convertit en les titelles de certes indústries que pot ser que els recullin la llet, o no, a preus que no cobreixen costos, després els comuniquin que no els necessiten més, i en definitiva, tanquin. Per contra, els litres produïts no baixen. La producció està passant a quedar-se a poques mans, cada vegada més grans, i no en explotacions disperses per tot el territori.

Asaja Palència també s’ha unit als que rebutgen el projecte d’instal·lació. Per això, l’organització creu que aquesta granja intensiva “aguditzaria la crisi tant de preus com de comercialització que pateix el sector, en saturar el mercat amb una producció d’enormes proporcions”.

No obstant, per Asaja, el futur del sector lacti “no passa per aquest tipus de projectes, sinó per promocionar l’excel·lent qualitat de la llet produïda a casa nostra, la viabilitat dels centenars d’explotacions familiars i la correcta identificació de l’origen dels productes lactis”.

L’anunci del projecte ha portat a la consellera de Desenvolupament Econòmic i Infraestructures del Govern basc, Arantxa Tapia, ha manifestar el “no rotund” de l’executiu Basc. La consellera basca ha recalcat el posicionament en contra d’aquest projecte i ha assegurat que aquest “no rotund” es posa de manifest en la posició que l’Executiu basc ha mantingut al llarg dels anys en defensa d’un sector “professional i competitiu” i de les famílies que viuen d’ell. “Aquesta és la forma de treballar i continuarem “en aquesta línia sense obviar la professionalització del sector” necessària i la seva competitivitat “i donant suport sobretot a les famílies que treballen en l’àmbit agrario.

Com veuran, es miri per on es miri, aquesta megagranja posa els pèls de punta a tot aquell que tingui una mínima sensibilitat rural, mediambiental i agrària però, el fracàs d’aquest projecte no vindrà per una reconsideració empresarial dels seus impulsors si no vindrà a conseqüència d’un fort rebuig social que s’hauria de plasmar en la protesta de les persones consumidores davant les indústries làcties i les cadenes de distribució que, finalment, compraran, transformaran i comercialitzaran els productes elaborats amb aquesta llet.

 

 

 

 

Anuncis

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s