Situació del sector de la carn d’oví i cabrum

oviDes de la Subdirecció General de Productes Ramaders del MAPAMA s’han presentat al sector de la carn d’oví i cabrum dos documents dels quals la FECIC en fa un resum que transcribim

 

 

 

Documents:

Resum elaborat per la FECIC

 1. Situació del mercat del sector de la carn d’oví i cabrum (document 1)

Valor econòmic: la producció de carn d’oví i cabrum representa el 6,8% de la producció total de carn a Espanya durant el 2016, amb un valor total de 1.106,6 milions d’euros. Aquesta producció de carn ha disminuït un -2,2% respecte al 2015.

A la UE-28 aquesta producció ha patit un descens d’un 4,3%, respecte 2015. Els països de més producció són el Regne Unit, en primer lloc, amb un 30% i Espanya, en segon, amb un 18%. Tot i això, els dos han reduït la seva producció en un 7,7% i un 2,9% respectivament.

Censos: el cens total de l’oví ha disminuït a Espanya un 3,4% respecte 2015. Segons la distribució de la UE-28, Espanya està en segon lloc per darrere de Regne Unit, amb un cens total de 19%.

El gener de 2017 les CCAA amb més cens del total d’oví són Extremadura, amb el 21%, i Castella i Lleó, amb el 19%. Catalunya es troba amb un 3% del total de caps d’Espanya.

L‘evolució total del cens a Espanya ha disminuït en gran mesura durant els darrers 10 anys.

Pel que fa al cabrum, el cens total ha augmentat a Espanya un 2,6% respecte l’any 2015. Segons la distribució de la UE-28, Espanya se situa en segon lloc per darrere de Grècia, amb un cens total de 24%.

El gener de 2017, les CCAA amb més cens del total de cabrum són Andalusia amb el 37% i Castella la Manxa amb el 16%. Catalunya es troba amb un 3% del total de caps d’Espanya.

L’evolució total del cens a Espanya ha augmentat en els últims anys i es manté al mateix nivell que fa 10 anys.

Explotacions: el gener de 2017, les CCAA amb més explotacions d’oví són Galícia (19,5%), seguit per Andalusia (17,9%). Catalunya es troba amb un 3,2% d’explotacions d’Espanya.

Comparant amb el cens d’animals, s’extrau que Galícia té un gran nombre d’explotacions amb baix nombre d’animals. La gran majoria d’explotacions espanyoles són de producció de carn.

Tot i això, el nombre d’explotacions totals ha disminuït durant el darrer any un 1,1%.

El gener de 2017, les CCAA amb més explotacions de cabrum són Galícia (29%), seguit d’Andalusia (22%). Catalunya es troba amb un 4% d’explotacions d’Espanya. Comparant amb el cens d’animals, s’extrau que Galícia té un gran nombre d’explotacions amb baix nombre d’animals. La gran majoria d’explotacions espanyoles són de producció de carn. Tot i això, el nombre d’explotacions totals ha disminuït durant el darrer any un 1,8%.

Producció de carn: la producció de carn d’oví a Espanya augmenta respecte l’any 2015 un 1,2% de caps. Les CCAA amb més caps sacrificats són Castella i Lleó (33%), seguit de Catalunya (13%) i de Castella la Mancha (13%). Aquí s’observa que Catalunya, que representa un baix percentatge en cens i animals, és una de les majors productores.

La producció de carn de cabrum a Espanya augmenta respecte l’any 2015 un 7,2% de caps. Les CCAA amb més caps sacrificats són Andalusia (33%), seguit per Canàries (16%) i Múrcia (11%). Preus: el preu mitjà del pinso disminueix el 2016, respecte l’any anterior, en un 5,3%. Tot i ixò, l’any 2017 ha començat amb valors més elevats que l’any anterior.

Els preus han disminuït segons els tipus de canals i han variat del 2015 al 2016 de la següent manera: canals de 10 a 13 kg, -4,4%, i de menys de 7 kg, -3,2%.

A nivell europeu, els preus més elevats de les canals pesades es troben a França i els més baixos es troben a Romania. La mitjana d’Europa segueix el perfil dels preus del Regne Unit.

El preu de la pell fina ha disminuït en el darrer any un 31,9% per altres mercats més competitius com Xina o Nova Zelanda.

Comerç exterior: les exportacions augmenten durant els últims 4 anys de manera significativa als països tercers, que ja superen les exportacions intracomunitàries.

Les importacions de carn i despulles augmenten durant el 2016, respecte l’any anterior, en un 15,1% a la UE i disminueixen en un 23% als països tercers. Els països dels quals rebem la carn són Nova Zelanda (28%), Itàlia (20,7%) i Grècia (11,4%).

Respecte a les exportacions de carn i despulles també augmenten un 4,1% als països de la UE i un 26,8% a països tercers. Els països als quals exportem la carn són França (44,5%), Itàlia (20,7%) i Algèria (16,5%).

A nivell mundial, els grans exportadors de carn d’oví i cabrum de volum de tones són Austràlia i Nova Zelanda, amb un 70% del total. Nova Zelanda també es troba en el primer lloc d’exportacions d’animals vius, seguit per Sudan, Somàlia i Romania.

Consum: el consum té una tendència a la baixa amb un descens del 2016 de 5,1% respecte l’any anterior.

 1. Informes de la Comissió Europea (document 2)

Outlook UE 2016-2016: aquest document creat per la Comissió Europea ens dona una visió futurista de com es trobarà el sector de l’oví i cabrum en base a la producció, consum, comerç exterior i preus, en els propers 10 anys en base a uns inputs establerts.

Dona una predicció de consum de carn total estable per a la UE-15, però una disminució del consum total per càpita de la carn.

També prediu una estabilitat de la producció de carn d’oví i cabrum, estabilitat en el consum, i en les exportacions i un elevat preu respecte altres grans mercats, el que causa una baixa competitivitat a la UE per a aquest mercat.

Conclusions:

 • Augment de la demanda mundial de carn.
 • Consum de la carn d’oví i cabrum estable a la UE, suposant un 2,9% del total de la carn.
 • Estabilitat del nombre d’animals vius a la UE.
 • Disminuiran les exportacions.
 • Els preus de la UE seran més cars que altres mercats.
 • Qüestions mediambientals seran imprescindibles en el desenvolupament dels mercats, reduint la producció de carn a la UE.

Impacte econòmic dels acords comercials en el sector del oví i cabrum: l’anàlisi realitzada per la Comissió Europea dels diferents Acords Comercials tracta de proporcionar informació i mesurar l’impacte en el sector de futurs acords. És un estudi teòric que no té en compte altres barreres que no siguin aranzelàries.

Extrau les següents conclusions:

 • El sector de l’oví i cabrum és dels més afectats al liberalitzar el comerç, però en menor mesura que el vacum.
 • Augmentaran les importacions de carn d’oví i pressionarà el preu intern del mercat.
 • S’espera que la baixada de preus estimuli el consum, que amb l’augment de les exportacions contindrà la producció de carn d’oví a la UE.
Anuncis

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s