Un mercat oprimit

Per Jesús Domingo

El mercat de cereals oprimit pel pes de la incertesa

cerealsLa incertesa és la nota dominant en aquests dies, al mercat de cereals. Amb preus a la baixa, amb l’expectativa del que depararà la meteorologia, amb els dubtes de si vendre ja o no, en el cas que no s’hagi venut encara, i amb grans incògnites sobre el que depararà la política de Trump, es presenti un panorama ple d’interrogants, d’acord amb la valoració de Toño Cató, director de Cultius Herbacis de Cooperatives Agroalimentàries. A més, cal tenir en compte que la gran oferta de cereals als EUA està pressionant els preus en el seu mercat i arrossegant a la baixa també als preus en els mercats europeus.

D’altra banda, Egipte s’està mostrant reticent a realitzar les compres. Ha al·legat motius tècnics per rebutjar 7 vaixells de l’última compra, si bé, el motiu real podria ser que pensava que estava comprant car. El Departament d’Agricultura dels EUA ha revisat a la baixa la previsió d’importacions egípcies de blat a la campanya de comercialització 2016/17, passant de 11,8 Mt a 11 Mt, fet que suposa un 7,2% menys. L’USDA justifica la baixada en la devaluació de la lliura egípcia.

Turquia per la seva banda, ha imposat un aranzel del 130% sobre les importacions de blat procedents de Rússia, sense justificar el motiu. Turquia és el segon mercat de les exportacions russes, que van ascendir a 1,9 Mt entre juliol el 2016 a gener 2017.

Al mercat del blat de moro, la incertesa també és la tònica, destaca Cató: meteorologia favorable a Amèrica del Sud, el que fa pressió sobre els preus, dubtes sobre una caiguda gran de superfície a la Xina, Japó amb les existències més curtes de la història i els EUA amb la incògnita de quant va a sembrar a partir d’abril.

Anuncis

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s