ObeAlimentària 9 – març 2017

Roger Palau

En el moment més dolç dels preus de l’ametlla preocupa la possible bombolla de noves plantacions, Roger Palau ho clarifica i ens aporta una visió novadora, que acompanyem amb dades estadístiques de l’ametlla de Catalunya i del món.

Des de la conjuntura analitzem els diferents sectors i observem les tensions dels mercat, la seva alta volatilitat i els riscos climàtics i sanitaris de la producció agrària. Per a fer-hi front les assegurances agràries son avui per avui la millor eina. Ramon Augé ens ho explica.

Incorporem nous articulistes amb l’opinió de Modest Guinjoan, Xavier Recasens i Jesus Domingo.

Entre moltes informacions aportem dades sobre els costos de processament de la carn, sobre el comerç exterior durant 2016 i estadístiques de turisme rural. Observem la reducció del nombre de granges lleteres. Presentem un nou llibre de CAJAMAR

Recuperem un estudi de MERCABARNA sobre el canal de distribució alimentaria regentat per estrangers a Barcelona i Àrea Metropolitana.

Comencem a parlar de la reforma de la PAC i aprofundim el debat dels grans reptes de seguretat alimentaria, sostenibilitat i canvi climàtic.

obe-5-minutsCinc minuts amb… Roger Palau: Hi ha bombolla de creixement al sector de l’ametlla?

El sector de l’ametlla està vivint canvis importants, no solament de creixement, sinó també i sobretot en tècniques de conreu, material vegetal, mercats. Per parlar de tot plegat ens hem reunit amb en Roger Palau cap de la branca de fruita seca de la FCAC.

Roger Palau ens explica que els preus alts provenen d’una expansió important de la demanda, no pas d’una reducció de l’oferta. Alhora ens indica que cal canviar la mentalitat sobre el conreu de l’ametller, cal pensar que son presseguers que produeixen ametlles.

obe-tema-del-mes 

Ramon Augé Gené és el Responsable Nacional d’Assegurances Agràries d’Unió de Pagesos.

obe-opinio 

Remarcant la importància de valorar la producció de proximitat

Com pot el planejament urbà ajudar al manteniment de l’activitat agrícola

Comparació de costos i beneficis de la PAC

Contrast d’opinions a l’entorn de l’acord de lliure comerç UE-Canadà

El sector agroalimentari és probablement el més receptiu a la incorporació de noves tecnologies.

obe-conjuntura

  1. Notes d’entorn, mercats bàsics i futurs. (2017/03)

Donald Trump travessa línies vermelles que multipliquen fronts de tensió i d’incertesa

  1. Polítiques i mercats agroalimentaris. (2017/03)

Preocupen dues crisis en l’àmbit de la sanitat animal (grip aviar) i sanitat vegetal (Xylella fastidiosa)

  1. Distribució, consum i cadena alimentària. (2017/03)

Sis empreses de distribució acaparen mes de la meitat de les vendes del sector

  1. Comerç exterior. (2017/03)

S’assoleix pràcticament l’equilibri de la balança comercial agroalimentària

  1. Condicionants naturals: climatologia i reserves d’aigua(2017/03)

Salt important en les reserves d’aigua (a les conques internes es situen al 73 %)

  1. Per saber-ne més.

obe-sectors 

Des del 2009 s’han multiplicat per 2,8 el preu de l’ametlla, disminueixen les explotacions a secà i s’incrementen a regadiu. A l’espera que entrin en producció les noves plantacions la producció en 10 anys ha disminuït un 56 %.

Anàlisi de la producció i comerç d’ametlla i avellana. USDA gran productor, Xina nou gran consumidor.

Reducció d’un 7% en volum i 0,2 % en valor, entre els que redueixen exportacions hi ha el vi espumós.

Hi ha hagut una collit equilibrada, els preus estan millorant i remonta lleugerament el consum intern.

Una anàlisi detallada sobre el comerç exterior espanyol de fruites i hortalisses. L’autor assenyala polítiques proteccionistes dins del mercat únic de la UE.

Resum FECIC de l’informe de la UE sobre el sector de carn de porcí a Europa.

Informe gener 2017 de la interprofessional INTERPORC del porcí de capa blanca.

Resum FECIC de l’informe de la UE sobre el sector de carn de vacum a Europa.

La Fundació Privada d’Indústries de la Carn (FIC) vol crear l’Observatori Internacional del Sector Carni, aquí expliquem en què consisteix.

El darrer any 2016 van deixar d’entregar llet el 5,1 % de les granges catalanes.

Àmplia informació estadística mundial dels principals productes lactis a partir de diverses fonts.

La marca de distribució se situa al 34 %.

L’any 2016 l’agroalimentació catalana ha pràcticament assolit l’equilibri de la balança comercial. Veure detall de l’evolució de la taxa de cobertura des de 1986.

Dades 2003-2016 sobre visitants i pernoctacions de turisme rural.

 empresa

Complerta guia d’oportunitats de finançament per a la industria alimentària

El cost de la ma de obra es la principal avantatja competitiva d’España

Una nova eina del Programa de sostenibilidad integral del MAPAMA

 obe-estudis-i-documents

Comença el debat, val la pena revisar les ponències de Ricard Ramón, Esther Valverde i Albert Massot

Deben contemplarse dos agricultures diferentes con estratègies adecuadas a cada una de elles.

Recuperem pel seu interès un estudi de 2015 sobre la distribució regentada per estrangers

Una anàlisi des de França de l’acord de lliure comerç entre la UE i Canadà

Estructura i tipologies diverses de les explotacions agràries d’Estats Units

obe-agroforum

Segons la FAO l’assoliment de les fites de seguretat alimentària estan en perill per un seguit de desafiaments

Destaquem el capítol 13. Sistemes agroalimentaris: agricultura, ramaderia i pesca. 

obe-activitat

El Mercat del Peix comercialitza 80.000 tones a l’any

Anuncis

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s