Disminució de consum alimentari a les llars

Per Jesús Domingo

consumDesprés d’analitzar les dades de l’últim informe del MAPAMA, “L’alimentació mes a mes”, datats de febrer de 2017, es constata la tendència en la baixada de consum d’alguns aliments a les llars.

Segons l’últim informe disponible, la disminució del consum al febrer de 2017 respecte al mateix període en 2016 és del 6,3% que, a més, el MAPAMA atribueix al fet que en 2017 hi ha hagut un dia menys.

L’organització professional Unió d’Unions afirma per la seva banda, que, si bé aquest fet influeix, si es fa una aproximació, la disminució del consum seria d’un 3,3% una xifra que en qualsevol cas no hauria de passar per alt.

No obstant això, es pot assenyalar que l’augment de preus en el lineal, de l’2,9% al febrer de 2017 respecte del mateix mes el 2016, pot haver estat un dels motius principals. Aquest augment de preu mitjà destaca en carns, amb un 2,1%; en fruites fresques, amb un 7,1% i en hortalisses, amb un 11,7%.

Respecte a l’acumulat en l’interanual, l’informe revela que les llars espanyoles s’han gastat en els últims 12 mesos pràcticament el mateix que en els precedents, prop de 67.000 milions d’euros; però reduint el seu consum en 1,3%, amb un augment general del preu mitjà de l’1,2%. Aquest encariment de l’alimentació als consumidors no representa per als productors pujades proporcionals, tal com ve denunciant l’organització agrària.

Encara que part dels aliments no consumits a la llar han estat absorbits per l’exportació i la restauració gràcies a l’augment del turisme, en qualsevol cas la tendència és preocupant per la disminució de la capacitat de compra de la societat espanyola en aquest sector.

Es pot afirmar que aquestes dades evidencien els grans marges comercials amb què compta la indústria i la distribució i insistir en la necessitat de posar en marxa tots els mecanismes necessaris perquè la Llei de la Cadena Alimentària es compleixi.

 

 

Anuncis

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s