Contra la venda a pèrdues

Per Jesús Domingo

DSCN2076El Congrés aprova una PNL contra la venda a pèrdues

La Comissió d’Economia del Congrés dels Diputats va aprovar dimecres una Proposició No de Llei (PNL) contra la venda a pèrdues. La votació va tenir lloc a instàncies del PSOE, i va ser recolzada per Ciutadans, Units Podem, PNB i Esquerra Republicana, mentre que el PP es va abstenir.

L’organització agrària Unió de Petits Agricultors (UPA) ha mostrat la seva satisfacció després de l’aprovació de la PNL i ha manifestat que a partir d’ara, el Parlament ha de començar a treballar per aconseguir les modificacions de la Llei de la Cadena alimentària que el camp necessita.

La venda a pèrdues és un tema que també preocupa a Brussel·les. En la reunió del Consell de Ministres d’Agricultura, celebrat a mitjans de desembre, ha estat un dels punts de l’ordre del dia. Un gran nombre de països es van mostrar favorables al fet que hi hagués una normativa comunitària sobre pràctiques comercials deslleials.

La Comissió Europea va posar en marxa entre agost i novembre passat una consulta pública al respecte, que ha rebut més de 1.500 aportacions. Actualment no hi ha cap proposta legislativa sobre aquest tema, però el Comissari d’Agricultura Phil Hogan ha anunciat que presentarà una al primer semestre de 2018.

Tot i això, caldrà veure com s’articula aquesta futura normativa. Cal no oblidar que a l’octubre passat, el Tribunal de Justícia de Luxemburg va dictaminar en contra de la legislació espanyola que prohibeix la venda a pèrdues. Aquest dictamen ha estat un fort cop per al sector primari espanyol.

La legislació espanyola prohibeix realitzar vendes al públic amb pèrdua. Es considera que hi ha venda amb pèrdua, quan el preu aplicat a un producte sigui inferior al d’adquisició, segons factura (deduïts els descomptes) o al de producció si l’article hagués estat fabricat pel propi comerciant, d’acord amb la Llei 7 / 1996 d’Ordenació del Comerç Minorista (LOCM).

El Tribunal de Luxemburg va considerar que la legislació espanyola va en contra de la normativa comunitària sobre pràctiques comercials deslleials, ja que la llei espanyola prohibeix, de manera general, que es pugui oferir o realitzar vendes de béns amb pèrdua, sense que sigui necessari determinar si l’operació comercial té caràcter “deslleial”.

Anuncis

Un pensament sobre “Contra la venda a pèrdues

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s