Estructures productives i cadena alimentària

Per Grup de Treball AGROFÒRUM sobre “Relacions i enfortiment del sector”: Francesc Reguant (coordinador), Alexandre Checchi, Bernat Serdà, Joan Anglès, Jordi Vives, Josep Presseguer, Maria José Milán, Montserrat Viladrich Oriol Anson, Ramon Vallespin.

Publiquen el document en tres idiomes

Versió en català

Versió en castellà

Versió en anglès

LOGO AGROFORUML’escenari del segle XXI compta amb grans desafiaments a partir de diferents vectors que coincideixen en el temps. D’una banda les immenses oportunitats que ens ofereix el desenvolupament tecnològic, en segon lloc, amb tensions creixents en el proveïment de recursos naturals (entre ells l’energia, l’aigua, el sòl agrari). En tercer lloc, amb noves exigències mediambientals front a riscos tals com el canvi climàtic, pèrdua de biodiversitat, degradació de sòls, etc.. En quart lloc, amb  l’evidència que el propi sistema econòmic basat en el creixement pel creixement tal com està avui establert no és sostenible sinó que ens porta a un procés de més asimetries i desigualtats.

Els impactes conseqüents s’expressen a diversos nivells, entre els quals hi ha les estructures productives, la dinàmica dels mercats i les relacions al si de la cadena alimentària. Aquest és el tema de reflexió d’aquest document sobre ESTRUCTURES PRODUCTIVES I CADENA ALIMENTÀRIA. En ell s’analitzen els impactes relatius al increment de la volatilitat dels mercats alimentaris, a la concentració creixent de les unitats productives i de distribució, als canvis en el control sobre els actius bàsics per produir, a les asimetries i desigualtats al si de la cadena alimentària, a l’especulació com a fenomen distorsionant de les dinàmiques de mercat, al xoc entre tendències globals uniformadores i actius locals, a la incidència de la revolució tecnològica sobre les estructures econòmiques i socials, etc.

El document proposa un seguit d’orientacions estratègiques per donar  resposta positiva a aquests impactes i oferir vies de progrés vers el futur

Anuncis

Un pensament sobre “Estructures productives i cadena alimentària

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s