Preocupacions de l’agricultor europeu

Per Jesús Domingo

DSC_0119Els nous resultats de l’enquesta del Copa i la Cogeca del tercer trimestre del 2017 demostren que els agricultors estan preocupats davant les perspectives econòmiques futures, principalment a causa de l’evolució del mercat mundial i del comerç.

El secretari general del Copa i de la Cogeca, Pekka Pesonen, ha puntualitzat que “Si bé els agricultors de 7 de 10 Estats membres consultats han sigut més positius sobre la seva situació econòmica en 2017, principalment a causa de la millora dels preus d’algunes matèries primeres, especialment la llet i els productes lactis, l’informe revela que molts agricultors tenen seriosos dubtes davant les perspectives de futur.

L’anterior es deu a la incertesa que està caracteritzant els mercats agrícoles mundials i el comerç, així com particularment al Brexit. Els agricultors estan preocupats per l’impacte econòmic negatiu que podria tenir el Brexit en factors clau de l’economia, com la demanda, les inversions, el tipus de canvi i finalment, els preus al productor, tal com se extrau de l’enquesta comentada. Per exemple, les exportacions irlandeses al Regne Unit (RU) s’han reduït ja en 570 milions d’euros en 2016, a causa de la depreciació de la lliura esterlina registrada després de la votació de la sortida del RU de la Unió Europea (UE). També els agricultors britànics estan sent afectats per la incertesa que envolta el Brexit de cara al futur. Totes aquestes evolucions estan tenint un important impacte en la vida dels agricultors.

“Molts agricultors encara se senten aclaparats per l’aplicació de la Política Agrícola Comuna (PAC) i la burocràcia que comporta aquesta política. Les recents incidències climàtiques que van afectar a alguns sectors de producció l’any passat, particularment el sector de cultius herbacis i el sector vitícola, són també motiu de preocupació “, afegia Pesonen.

L’índex de confiança del Copa i la Cogeca es calcula dues vegades l’any en base als resultats de les enquestes nacionals realitzades entre més de 8.000 agricultors. En aquesta enquesta han participat deu Estats membres- Bèlgica (Flandes), Dinamarca, Alemanya, França, Itàlia, Països Baixos, Polònia, Romania, Suècia, RU.

Un altre informe, en aquest cas de la UE, diu que la competitivitat dels ramaders europeus baixa pels pinsos i la mà d’obra, no pel Benestar Animal. Els ramaders asseguren majoritàriament en les enquestes que el Benestar Animal és un factor que els resta competitivitat en els mercats internacionals

Per la seva banda, la Comissió Europea, comentant l’informe presentat per la setmana passada al Parlament i al Consell assegura que el benestar animal no és un factor que estigui restant competitivitat als ramaders dels països comunitaris, tot i que en les enquestes realitzades l’opinió general dels propis ramaders de la UE assenyala que la immensa majoria pensen que és així. Per contra, quan es pregunta als ramaders de països fora de la UE l’opinió és la contrària i coincideixen que el que rebaixa la competitivitat dels ramaders europeus són els costos més elevats dels pinsos i de la mà d’obra.

L’informe diu que la UE sempre ha estat a l’avantguarda del desenvolupament d’un model legislatiu en matèria de benestar animal sòlid i amb base científica. La Comissió va entendre des del principi que, perquè fos sostenible, aquest model havia de difondre també a escala internacional.

La promoció del benestar animal i de la competència lleial a nivell mundial segueix sent una de les prioritats de la Comissió en l’àmbit del benestar animal. L’objectiu general de les activitats internacionals sobre benestar animal desenvolupades per la Comissió és la promoció dels valors de la UE en relació amb els animals per augmentar la sensibilització i fomentar a escala mundial, especialment entre els socis comercials de la UE, nivells elevats de benestar animal que reflecteixin el model i els principis de la UE. La millora de les normes de benestar animal a escala mundial també contribueix a garantir la igualtat de condicions entre els operadors de la UE i de tercers països.

L’estudi ha avaluat la competitivitat dels sectors de la UE als que afecten les normes de benestar animal, així com la repercussió del compliment d’aquestes normes en les quatre dimensions fonamentals de la competitivitat:

  1. la productivitat i la competitivitat dels costos;
  2. l’accés als mercats;
  3. les distorsions del comerç;
  4. la capacitat d’innovació.

Els resultats de les enquestes indiquen que el compliment de la legislació i les normes de benestar animal comporta un augment dels costos de producció per als operadors, amb independència de la seva situació geogràfica.

Pel que fa a la competitivitat en els mercats de la UE i internacionals, l’estudi va assenyalar l’existència de diferències importants entre els operadors de la UE i de tercers països pel que fa a la percepció dels factors de competitivitat. D’una banda, els operadors de la UE consideren que la legislació de benestar animal els col·loca en seriosa desavantatge pel que fa als costos i les quotes de mercat dins i fora de la UE.

D’altra banda, els operadors de tercers països no consideren les diferències existents entre les normes de benestar animal com una font d’avantatges per a ells. De fet, l’estudi va revelar que, en la majoria dels casos, els costos del compliment de la legislació de benestar animal són relativament baixos en comparació amb altres costos de producció.

No obstant aquestes declaracions les tres principals preocupacions dels agricultors i ramaders europeus són: l’evolució del mercat mundial i del comerç, el Brexit i la pèrdua de competitivitat produïda per les exigències de benestar animal.

Anuncis

Un pensament sobre “Preocupacions de l’agricultor europeu

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s