Una certificació pionera a Europa per implementar el benestar animal

Per Jesús Domingo

El benestar animal és un dels pilars essencials de la producció ramadera per garantir la seguretat i qualitat alimentàries. L’aplicació de bones pràctiques en aquest àmbit té un impacte directe en la qualitat dels productes i també influeix en la reducció de costos de producció, fent possibles models més eficients i sostenibles. D’altra banda, els consumidors cada vegada donen més valor a l’origen i la sostenibilitat dels productes, així com al respecte i les cures dels animals.

Si bé la legislació és cada vegada més exigent, tradicionalment l’avaluació del benestar animal s’ha centrat en revisar requisits en relació a les instal·lacions. Arran del treball del IRTA en el projecte de recerca europeu Welfare Quality®, i atès el creixent interès social i sectorial per conèixer i millorar les condicions de benestar dels animals, IRTA i AENOR van impulsar l’esquema de certificació de Benestar Animal AENOR Conform basat en l’avaluació directa de l’estat dels animals i el seu comportament a partir d’una mostra d’individus de la granja, més enllà de les condicions en què s’allotja. Així, a partir de paràmetres prèviament definits i estandarditzats analitza com es troben realment els animals.

Aquest model pioner té en compte diferents paràmetres agrupats en 4 principis bàsics: bona alimentació, bon allotjament, bon estat de salut i comportament apropiat per a les necessitats de l’espècie.

El primer segell de Benestar Animal es va concedir el 2014 i des de llavors s’han certificat granges d’importants empreses de tot el territori espanyol en producció de llet, ous i carn de pollastre, boví i porcí. L’acreditació també s’ha concedit a escorxadors i empreses distribuïdores.

Anuncis

Un pensament sobre “Una certificació pionera a Europa per implementar el benestar animal

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s