7,4 vegades més en destinació que en d’origen

Per Jesús Domingo

El preu de la patata a destí és 7,4 vegades el d’origen, segons denuncia UdeU

patatesLa Unió d’Unions d’Agricultors i Ramaders (UdeU), després de consultar de forma exhaustiva el comportament dels preus dels productes frescos de consum més habitual a la Cadena Alimentària dels últims cinc anys, revela que els preus segueixen multiplicant-se, arribant en alguns casos fins i tot per 8, quan surten del camp i arriben als consumidors.

Prenent com a referència l’any 2013, ja que l’any 2014 entrava en vigor la Llei de Millora del Funcionament de la Cadena Alimentària seu objectiu era el de corregir els seus desequilibris enfortint a la baula més feble -els productors-, es destaca que lluny d’aconseguir, els marges s’han mantingut invariables o estables en 9 productes dels analitzats (vedella, xai, carbassó, ceba, mongeta verda plana, pebrot verd, tomàquet rodó llis, pastanaga i llimona), han baixat en 4 (taronja tipus Navel, clementines, peres i ous classe M) i han augmentat en 8 productes (pollastre fresc, conill de granja, porc, patata, bleda, enciam romana, poma Golden i plàtan).

En aquest sentit, l’organització posa de manifest que aquestes dades reflecteixen clarament que la Llei aprovada no està complint els seus objectius i, a més, en molts casos sense justificació, ja que els aliments als quals es fa referència no estan lligats a transformacions importants.

Especialment preocupant és el cas de la patata, producte bàsic, el preu en destí multiplica per 7.42 el preu en origen durant les 12 primeres setmanes de 2018. Als productors s’ha estat pagant la patata a una mitjana de 0,13 €/quilo en el que va d’any; mentre que el consumidor estat pagant 1 €/quilo de mitjana, deixant als productors amb preus en origen als mateixos nivells que el 2014, sobretot castigant molts agricultors de les zones tradicionalment productores com Castella i Lleó.

Els consumidors tampoc es beneficien

L’organització recorda que el sector primari és fonamental per a la generació de riquesa i ocupació en el medi rural, del que viuen moltes famílies, però que l’alimentació d’un país no és un tema menor i afecta tots els ciutadans.

Igualment, constata que, després de l’anàlisi dels marges al llarg d’aquests últims cinc anys i de l’evolució dels preus del conjunt dels aliments per sobre de l’IPC en venda als consumidors, no s’ha traduït en iguals pujades als productors.

“Tot i ser cert que, en relació a la cadena alimentària, hi ha hagut alguns avenços amb els terminis de pagament de la indústria i una mica més de transparència en les condicions de contractació als productors, el resultat de l’aplicació de la llei és clarament insuficient i desconsolador. I es requereix de valentia per modificar el text de la llei millorant perquè compleixi els objectius que es van marcar en el seu moment”, han declarat des de la mateixa organització

Així mateix es vol llançar un missatge als consumidors i advertir-los que no es deixin portar per alarmismes de molts venedors. “En això volem ser contundents” -afirmen des de l’organització- “Ja ha passat aquest hivern, que molts es van aprofitar de suposades o reals sequeres, gelades o baixades puntuals de la producció per mantenir preus alts i augmentar els seus marges de benefici a costa de productors consumidors poc informats” apunten.

Anuncis

Un pensament sobre “7,4 vegades més en destinació que en d’origen

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s