La UE segueix liderant el comerç agroalimentari mundial

Per Jesús Domingo

DSC_0014Amb un valor del comerç agroalimentari de 255.000 milions EUR en 2017, la UE confirma un any més la seva posició com a major exportador i importador mundial de productes agroalimentaris.

Les exportacions de productes agroalimentaris de la UE van arribar 138.000 milions EUR en 2017, el que representa un augment anual del 5,1%. El valor de les importacions va ascendir a 117 000 milions EUR, el que suposa un superàvit comercial de 21 000 milions EUR en el comerç agroalimentari de la UE, segons l’informe anual de 2017 sobre el comerç agroalimentari, publicat avui.

 El resultat global del sector agrícola de la UE es xifra en 427.000 milions EUR en 2017. La cadena de transformació alimentària representa el 7,5% de l’ocupació i el 3,7% del valor afegit total a la UE. La quota d’exportacions a la cadena de valor de la producció augmenta constantment i, com a tal, les exportacions són un motor d’ocupació i creixement per al sector agroalimentari europeu.

Van augmentar les exportacions de la UE als nostres actuals cinc socis principals, Estats Units, Xina, Suïssa, Rússia i Japó. La Comissió també ha aconseguit recentment avançar en múltiples negociacions comercials bilaterals, obrint així nous mercats per als productes agroalimentaris de la UE. L’Acord Econòmic i Comercial Global (AECG) amb el Canadà va començar a aplicar-se de manera provisional al setembre de 2017. Al desembre de 2017, la UE i el Japó van arribar a un acord, actualment en procés de ratificació, sobre un Acord d’Associació Econòmica que aporta molts avantatges al sector agroalimentari europeu. Així mateix, l’abril de 2018 es va arribar a un principi d’acord amb Mèxic sobre la modernització de l’actual Acord Comercial.

La Comissió també ajuda als exportadors de la UE a determinar oportunitats d’exportació i a aconseguir acords comercials mitjançant activitats de promoció i missions empresarials d’alt nivell dirigides pel comissari Hogan. En 2017 i en el que va de 2018, el Comissari Hogan ha viatjat a Canadà, Aràbia Saudita, l’Iran i la Xina acompanyat per productors de la UE.

La UE exporta una àmplia gamma de productes de totes les baules de la cadena de valor, des mercaderies i productes primaris fins a productes molt transformats destinats a la indústria de l’alimentació, passant per productes agrícoles transformats (com el formatge i el vi), la qual que demostra la versatilitat del sector. Els productes emblemàtics de la UE que lideren les nostres exportacions són els vins i begudes espirituoses, els aliments per a lactants, els preparats alimentaris, la xocolata i la carn de porcí.

Pel que fa a les importacions, en aquests últims anys la UE ha anat diversificant la seva abastament: la quota dels dos principals països d’origen (Brasil i Estats Units) ha disminuït, mentre que ha augmentat la d’altres proveïdors. La UE importa, en essència, tres tipus principals de productes de tercers països: els que no produeix (o molt poc) ella mateixa per les condicions naturals (fruites tropicals, cafè, etc.), els que s’utilitzen principalment per a l’alimentació animal i els utilitzats com a ingredients per a transformació ulterior.

L’informe complet conté també una síntesi dels resultats comercials dels principals socis de la UE (Estats Units, Xina, Brasil, Japó i Rússia) i els seus fluxos comercials amb la UE, així com un capítol sobre comerç i cooperació amb els països menys avançats (PMA).

 

Un pensament sobre “La UE segueix liderant el comerç agroalimentari mundial

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s