S’han desplomat un 45% de mitjana

Per Jesús Domingo

L’especulació sobre els preus s’apodera de les compravendes de fruita d’estiu

Copia de DSC_0489Els preus que perceben els productors de la Comunitat Valenciana de fruita d’estiu s’han desplomat de mitjana un 45% des del començament de la campanya, mentre que els consumidors paguen per aquests mateixos productes una diferència mitjana superior al 300 %, segons les dades recaptats per La Unió de Llauradors.

Les cotitzacions oficials de la Conselleria d’Agricultura reflecteixen un descens del preu en origen del préssec el 62%, de la nectarina, d’un 53% i l’albercoc, d’un 47%. El paraguaià és la fruita que menys baixa percentualment amb un 20%. La cirera Burlat també pateix una baixada del 40% en el seu preu des del començament de campanya fins a l’última setmana de referència.

La tendència, segons diferents fonts consultades, és que el preu continuï a la baixa fins situar-se a nivells fins i tot inferiors a la campanya passada, el que suposaria un greu menyscapte econòmic per als productors valencians, segons La Unió.

Cal tenir en compte que la previsió de collita era d’unes 30.600 tones en aquesta Comunitat, un 23% menys que la passada, “de manera que s’ajunten les dues coses, menys producció de fruita i preus baixos, sense tenir en compte a més els efectes de les tempestes de les últimes setmanes”.

Aquest comportament, però, contrasta amb els preus pagats pels consumidors en supermercats i grans superfícies. Un estudi comparatiu dels serveis tècnics de La Unió, amb dades de diferents supermercats implantats a la Comunitat Valenciana, revela que el preu mitjà de la fruita d’estiu durant la primera setmana del mes de juny és de 3,30 €/kg, mentre que el preu mitjà percebut pels agricultors és de 1,04 €/kg, el que representa una diferència entre el que percep l’agricultor i el que paga el consumidor de més del 300%.

Per tipus de fruita, i de més a menys diferència, la cirera és el cultiu amb major disparitat de preu, xifrat en un 460 %. El segueix l’albercoc amb un 400 %, el préssec té una diferència del 313%, la nectarina 1.305 % de i el paraguaià un 181 %.

La Unió critica la gran especulació existent en els preus de la fruita, més elevada si cap que en altres sectors agrícoles i sol·licita “sentit comú i l’eradicació de pràctiques especulatives que posen en clar perill el futur dels productors de fruita d’estiu de la Comunitat Valenciana”.

 

Un pensament sobre “S’han desplomat un 45% de mitjana

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s