Què va passar en el Consell amb la PAC i les olives negres?

Per Jesús Domingo

0DSC_0372

La setmana passada es va celebrar a Luxemburg, una reunió del Consell de Ministres d’Agricultura de la UE, on la PAC 2020 va ser el tema estrella. Els Estats membre van mostrar la seva preocupació per les retallades proposades al pressupost de la PAC i en particular, al desenvolupament rural, així com també pel perill de renacionalització de la proposta. Així mateix, es van mostrar escèptics al fet que la proposta presentada realment conduís a una simplificació per les autoritats nacionals i els agricultors, sent més aviat, una simplificació per la Comissió.

En la roda de premsa posterior al Consell, el Comissari d’Agricultura Phil Hogan va destacar que la seva previsió de poder arribar a un acord del Consell en un any li semblava una proposta molt realista però que dependria de la voluntat política dels colegisladors (Consell i Parlament ). No obstant això, en la seva opinió, la posició de la Presidència, del PE i de la Comissió estan pròximes i que en els propers mesos es poden polir les diferències.

Va assenyalar que ja havia demanat a la presidència austríaca (que s’inicia a partir de l’1 de juliol) que inclogui novament el tema de la PAC a l’ordre del dia del Consell de juliol per seguir avançant. També va recordar que el Parlament Europeu va nomenar un ponent per a aquest tema.

Hogan es va mostrar contundent en què els plans estratègics van ser un per país, amb independència que es tracti d’un Estat federat com Alemanya, d’un país com Bèlgica amb la seva situació constitucional o d’un país en el qual tinguin gran pes les regions com Espanya o Itàlia.

En la reunió del Consell també es va tractar el tema dels aranzels a les olives negres a petició d’Espanya. En la roda de premsa, a Hogan li van preguntar directament quin havia estat la seva resposta a la petició que havia presentat el ministre Luis Planas sobre la concessió d’ajudes compensatòries comunitàries per als productors d’oliva de taula espanyols que s’han vist afectats pels aranzels i quines mesures pensava prendre la Comissió.

Hogan va tractar de “tirar pilotes fora”. Va dir que ara era EUA el que havia d’actuar, retirant qualsevol insinuació que hi ha dúmping. Confiava que la decisió que ha de prendre la Comissió de Comerç Internacional (ITC, per les sigles en anglès), el proper 10 de juliol fos favorable per a Espanya i la UE i en contra dels aranzels dels EUA. Sobre les mesures compensatòries no va comentar res així com tampoc, sobre possibles mesures de represàlia com si s’ha fet amb l’acer, però si ha avançat que la Comissió Europea arribaria fins a portar el cas davant l’OMC si els EUA mantenia els aranzels.

En relació amb la situació del mercat, Hogan va assenyalar que actualment els sectors de porcí i de sucre es troben en dificultats però que, de moment, la Comissió Europea no té previst fer res.

 

Un pensament sobre “Què va passar en el Consell amb la PAC i les olives negres?

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s