Missatge clar: “L’agricultura espanyola necessita a les persones immigrants per seguir endavant”

Per Jesús Domingo

L’agricultura i la ramaderia espanyoles necessiten a les persones immigrants per poder seguir progressant i desenvolupant-se. La Unió de Petits Agricultors i Ramaders ha traslladat a la secretària d’Estat de Migracions, Consuelo Rumí, la importància de “fer les coses bé” per regular i controlar la mà d’obra que demanden els agricultors per recollir les seves collites: “Sense ells i elles no podríem funcionar”, asseguren.

Per això, una delegació de l’organització agrària UPA s’ha reunit amb la secretària d’Estat per a traslladar-li la necessitat de “treballar activament regulant i controlant” l’arribada de persones immigrants a l’agricultura espanyola.

“Les coses s’han de fer bé”, han explicat a Rumí els representants d’UPA. L’agricultura espanyola, sobretot en províncies com Huelva, Almeria, Granada o Múrcia, té una alta demanda de mà d’obra temporal en els moments de collita. Només a Huelva, UPA preveu que aquest any es necessiti a prop de 20.000 persones per treballar en la recollida de la maduixa.

“Hem d’evitar la manca de mà d’obra de l’any passat”, assenyalen des d’UPA. Les coses es poden fer millor, asseguren, avançant tot el procés d’obertura del contingent i realitzant viatges a les zones d’origen dels treballadors per fer un procés de selecció. Els agricultors demanen que es primi persones que ja hagin vingut en altres ocasions, per la seva “experiència i el interès que demostren campanya rere campanya”.

UPA ha reconegut com a “absolutament prioritari” protegir les treballadores de qualsevol problema de tipus laboral, social o personal, com els casos d’agressions sexuals soferts aquesta campanya. Els agricultors han proposat un pla de formació per als capatassos i capatasses que gestionen les finques agrícoles per ajudar a evitar aquests problemes.

Regulació i transparència per protegir un col·lectiu necessari

 “Els immigrants són un col·lectiu imprescindible per a l’agricultura espanyola”, han assenyalat des d’UPA. “La realitat és que els agricultors publiquen ofertes públiques d’ocupació, amb sous bastant per sobre del salari mínim interprofessional, i no és gens fàcil cobrir-les. Per descomptat amb mà d’obra només espanyola, seria impossible “, expliquen. “Treballar en el camp és molt dur i no molta gent està disposada”.

L’organització agrària ha demanat també a Rumí un pla de suport a la formació de les persones immigrants, com el que ja estan desenvolupant a Almeria, Múrcia i Huelva -amb el finançament del Fons Social Europeu- on UPA ha format a prop 5.000 persones immigrants en situació regular en 10 anys, amb una inserció laboral del 60%, sent els ocupadors els propis agricultors.

UPA Almeria també ha destacat la tasca de suport que realitzen a menors immigrants -la majoria d’ells arribats a patera- per donar-los una formació bàsica en matèria de reg, lluita biològica, regulació de temperatura o maneig de fitosanitaris i permetre’ls així accedir a una feina en el sector agrari.

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s