La FAO revisa a l’alça la seva previsió mundial de cereals

Per Jesús Domingo

P1110475La FAO preveu ara que la producció mundial de cereals en 2018 arribi als 2.587 milions de tones -amb una lleugera revisió a l’alça en relació a juliol-, però que suposa el mínim en tres anys i un 2,4 per cent menys respecte al nivell rècord de l’any passat.

Cultiu d’arròs a les Filipines

L’últim Advertiment de la FAO sobre l’oferta i la demanda de cereals, també publicada, redueix en 14 milions de tones -una quantitat notablement la previsió de producció mundial de blat per a aquest any, que se situa ara en gairebé 722 milions d’ tones, la collita més reduïda des de 2013. el clima sec i calorós ha generalitzat els descensos de rendiments en tot el Centre i Nord d’Europa.

D’altra banda, la producció mundial de cereals secundaris es va revisar a l’alça -amb un augment de 15 milions de tones en relació a juliol-, amb millors perspectives per al blat de moro a la Xina, Ucraïna i els Estats Units d’Amèrica que compensen amb escreix els descensos de producció previstos a la Unió Europea i la Federació de Rússia. La FAO preveu ara que la producció de cereals secundaris per 2018 sigui de gairebé 1.354 milions de tones, un 2,6 per cent menys que el 2017. En la producció mundial d’arròs s’espera un augment del 1,3 per cent respecte a l’any anterior i que s’arribi a un nou rècord de gairebé 512 milions de tones el 2018, impulsat per una major recuperació de la producció a Bangladesh i Vietnam i forts repunts en algunes zones de Sri Lanka i els Estats Units.

La FAO ha elevat igualment el seu pronòstic per a la utilització mundial de cereals a 2.648 milions de tones, degut en gran part a un major subministrament de blat de moro per a ús alimentari i industrial i a l’abundant collita d’arròs.

Per la seva banda les existències de cereals han sofert un descens -en especial a la Xina, la Unió Europea i la Federació de Rússia-, i s’espera que el coeficient entre reserves mundials i utilització es redueixi fins al 27,3 per cent, un mínim de cinc anys. El pronòstic per al comerç mundial de cereals durant la temporada 2018/2019 s’ha revisat a l’alça fins a gairebé 414 milions de tones, al voltant d’un 1,5 per cent per sota del nivell rècord de l’any anterior.

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s