Pujada dels fertilitzants

Per Jesús Domingo

Pujada dels fertilitzants: Els primers 800 quilos de blat de cada hectàrea són només per a pagar-los

npkL’Aliança UPA-COAG ha denunciat el preu desorbitat que s’està cobrant als agricultors de la regió pels fertilitzants a punt de començar massivament l’abonament de sementera habitual en aquesta època de l’any, fins al punt de calcular que els primers 800 quilos de producció de blat per cada hectàrea de superfície anirà a mans de la indústria de fertilitzants.

L’organització agrària ja va denunciar setmanes enrere, concretament el 30 d’agost, les intencions que tenia el monopoli dels fertilitzants al nostre país per pujar de manera abusiva el preu dels abonaments complexos i nitrogenats.

Tal és així, que als agricultors de Castella i Lleó se’ls està demanant a dia d’avui un preu que oscil·la entre els 305 i 390 euros / tona, amb previsions de noves pujades en les properes setmanes, molt per sobre dels 270 euros de la campanya passada per aquestes dates.

Demanen controlar al màxim el consum de fertilitzants davant la posició de “monopoli” de la indústria

Amb aquestes xifres, l’Aliança UPA-COAG estima que el monopoli dels fertilitzants es va a portar només pels abonaments de sementera els primers 800 quilos de producció de blat per cada hectàrea de superfície, el que vol dir que si sumem l’abonament de primavera que es subministra al febrer, els agricultors es veuran obligats a produir almenys 1.200 quilos per hectàrea només per pagar els fertilitzants de campanya.

L’organització es ratifica en el que s’ha dit, i denuncia que els agricultors de Castella i Lleó estan patint uns preus per la seva cereal atípicament baixos si tenim en compte l’escassetat de producció que hi ha a nivell internacional, i no obstant això els preus dels inputs com llavors , combustibles o fertilitzants són abusivament alts i ruïnosos per a les butxaques dels agricultors.

Davant d’aquesta situació i abans de començar les tasques pertinents, l’Aliança UPA-COAG fa una crida als agricultors de la regió perquè controlin l’aplicació d’adobs en funció de la necessitat del terreny per no aplicar “més unitats de les necessàries”. A més, aconsellem als agricultors que realitzin anàlisis en els seus terrenys, que fins i tot en alguns casos són gratuïts, perquè l’aplicació d’aquests sigui el més ajustada possible a cada necessitat.

D’altra banda, l’Aliança UPA-COAG qualifica “com lamentable la situació que s’ha generat d’un temps ençà des de la indústria de fertilitzants, que funciona a la pràctica com un monopoli. No podem qualificar-la d’una altra manera més que d’absoluta especulació la que exerceix imposant uns preus desorbitats, sent conscients que l’ús de fertilitzants és crucial en la productivitat de les explotacions agràries i que els agricultors en major o menor mesura no tenen una altra possibilitat més que assumir els preus abusius que els imposen”.

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s