Donen marxa enrere

Per Jesús Domingo

Les multinacionals que impulsaven un etiquetatge nutricional propi també fan marxa enrere

Si el Ministeri de Sanitat anunciava que feia marxa enrere en aplicar el seu semàfor nutricional a l’oli, la llet i els ous, ara són les cinc grans multinacionals que impulsaven un model d’etiquetatge nutricional propi les que han anunciat que suspenen les proves d’aquest sistema en tot Europa per als productes d’alimentació a causa de la falta de suport.

Coca-Cola, Mondelez, Nestlé, Pepsico i Unilever van presentar a Madrid aquest sistema -al que van cridar Etiquetatge Nutricional evolucionat i que estava basat en un semàfor de colors- fa uns dies, un projecte que va rebre crítiques de nutricionistes, associacions de consumidors i altres empreses.

A més, tot just cinc dies després d’aquest anunci el Ministeri de Sanitat d’Espanya va informar de la seva intenció d’implementar un sistema alternatiu a aquest anomenat “Nutriscore”, vigent ja a França i Bèlgica i que també utilitza un semàfor de colors per definir els productes més i menys saludables, però que es calcula de forma diferent.

En un comunicat conjunt, les cinc empreses han atribuït la suspensió del projecte a la”insuficient comprensió i suport al sistema proposat” a causa del’absència de “una definició harmonitzada de les mides de porció” a nivell europeu.

Una de les qüestions que més polèmica va despertar del ENL va ser precisament que definia”mides de porció de consum” que variaven en funció de la categoria de producte, en comptes de calcular el percentatge de greixos, sucres i sals sempre sobre la base de 100 grams.

En opinió d’aquestes multinacionals, indicar la quantitat de nutrients en unitats de consum és més útil per al comprador, mentre que alguns experts contradiuen aquesta tesi per considerar que indueix a error i impedeix una correcta comparació.

Els impulsors del projecte han precisat que es suspenen les proves en productes d’alimentació però es mantindran en begudes, ja que aquestes últimes “no es consumeixen en porcions menors a 100 mil·lilitres” i, per tant, “el debat sobre reflectir mides més petits en l’etiquetatge “no existeix.

A més, han instat la Comissió Europea a que estudiï una harmonització de l’ús de mides “més petits basats en porcions de consum real” com el defensat en el sistema, en el marc del procés iniciat per aquest organisme per elaborar un informe sobre sistemes de etiquetats nutricionals voluntaris.

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s