La lluita contra el canvi climàtic i Obama

Per Jesús Domingo

“Obama insta la indústria vitivinícola a liderar la lluita contra el canvi climàtic” era el titular que llegia el 14 de juliol, a l’estiu i en plena vegetació de la vinya a l’hemisferi nord.

Un dia del passat mes de juliol va tenir lloc la signatura del Protocol de Porto, primer compromís del sector del vi per a la reducció d’emissions de CO2, en el marc de la cimera “Climate Change Leadership Porto Summit 2018”, organitzada per la Advanced Leadership Foundation (ALF) en associació amb Taylor’s Port i dirigida per l’activista xilè-espanyol, Pancho Camp.

L’objectiu d’aquesta cimera era conscienciar sobre el impacte que està tenint el canvi climàtic i mostrar als gairebé 3.000 assistents les solucions que s’estan implementant en diverses parts del planeta.

En aquest context, i en presència del 44è president dels Estats Units, Barack Obama, es va presentar el Protocol de Porto, una iniciativa impulsada particularment pel CEO de Taylor ‘s Port, Adrian Bridge, que suposa la declaració de compromís de la indústria del vi en defensa de l’economia verda.

El Protocol es produeix en el 20 aniversari del de Protocol de Kyoto i pretén unir a tota la indústria vinícola mundial amb la finalitat de donar a conèixer com les diferents regions productores de vi del món estan lluitant contra el canvi climàtic; així com crear consciència sobre la importància d’aquest fenomen i la recerca de solucions pràctiques.

En aquest sentit, el Protocol de Porto tradueix a l’àmbit empresarial els compromisos dels Estats subscrits a París (el COP21, acord global de 195 països per aturar la escalfament desencadenat per l’home amb les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle).

La trobada va congregar a 3.000 líders empresarials i institucionals en el Coliseu Porto Ageas de la segona ciutat portuguesa amb referents mundials vinculats a la ciència, l’economia i el desenvolupament sostenible, com l’ex directora general de la UNESCO, Irina Bokova, que va declarar: ” el canvi climàtic és l’amenaça més gran i de més ràpid creixement per al Patrimoni Mundial. Tots hem de donar la veu d’alarma sobre el canvi climàtic i exigir més esforços per implementar l’Acord de París “.

El professor Mohan  Munasinghe, que va ser vicepresident del Grup Intergovernamental d’Experts del Canvi Climàtic (IPCC) de les Nacions Unides, el que li va valer compartir el Premi Nobel de la Pau amb el vicepresident Al Gore en l’any 2007, va destacar que “és fonamental no oblidar-se de ningú en la lluita contra el canvi climàtic, especialment dels més necessitats, que són els que més està afectant aquest fenomen “.

Per la seva banda, l’expresident dels Estats Units i Premi Nobel de la Pau, Barack Obama, va insistir en la necessitat de celebrar iniciatives com el Pacte pel Clima o la pròpia signatura del Protocol de Porto i va mostrar la seva esperança que l’Acord de París pugui unir encara als països per lluitar contra el canvi climàtic. Així mateix va instar la indústria vitivinícola a liderar a la resta de sectors econòmics i compartir les seves experiències per frenar l’escalfament global.

Compromís de continuïtat

L’activista mediambiental Pancho Camp, qui es dedica a la promoció de debats sobre el canvi climàtic des de fa més de 15 anys coordinant conferències arreu del món amb personalitats com Kofi Annan o Al Gore, es va felicitar per la importància que aquest esdeveniment ha tingut per la conscienciació sobre el canvi climàtic “però sobretot per exposar a les empreses solucions reals i pràctiques que no només contribuiran a combatre el canvi climàtic, sinó que generin nous models de desenvolupament econòmic basats en la sostenibilitat”.

El Protocol i la pròpia cimera tindran continuïtat al març de 2019, com va comprometre el CEO de Taylor ‘s Port, Adrian Bridge, amb la Conferència Climate Change Leadership – Solutions for the Wine Industry, en què s’aplicaran exemples reals del que la indústria vitivinícola està fent per mitigar el canvi climàtic.

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s