Crisi en els fruits secs de secà

Nota de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)

Podeu accedir al document de la FCAC en aquest enllaç

FCAC denunciarà la crisi dels fruits secs de secà, que han perdut 32 M€ en 8 anys. 

S’haurien abandonat més de 5.500 ha. de conreu a secans rigorosos

L’ametller de secà és necessari per evitar la desertització i mantenir l’activitat econòmica a zones més marginals agronòmicament

20 novembre 2018. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) denuncia que la fruita seca, i principalment l’ametlla, que es conrea a zones de rigorós secà travessa una crisi greu que està provocant l’abandonament de les finques. En vuit anys, el sector ha deixat d’ingressar 32 milions d’euros en ajuts i ja s’haurien abandonat més de 5.500 hectàrees ubicades a les zones més marginals i amb menors aptituds agronòmiques.

La FCAC plantejarà aquesta preocupació i possibles solucions en la Taula Sectorial Agrària de la fruita seca que ha convocat el Departament d’Agricultura aquesta tarda.

Roger Palau, responsable de fruita seca de la FCAC, argumenta que “la proliferació de noves plantacions, de regadiu, suposarà un salt qualitatiu i quantitatiu en l’oferta. Però, què passarà amb l’ametller i avellaner de secà? Aquestes plantacions haurien de continuar sent viables, tot i conviure amb d’altres més competitives, perquè estan mantenint l’activitat econòmica i evitant la desertització a zones a on cap altre conreu és factible. Cal tenir en compte que, quan una plantació s’abandona, aquestes terres de conreu ja no es tornen a recuperar”.

La FCAC denuncia que la situació va començar l’any 2011, quan el Ministeri d’Agricultura –i a partir de l’any següent, també la Conselleria d’Agricultura- van començar a reduir el pressupost que es destinava com ajut directe a la fruita seca i que se situava a un màxim de 120,75€/hectàrea. A partir de 2015, l’import d’aquest ajut va passar a ser insignificant i des de 2016 que no s’ha fet efectiu.

La retallada progressiva dels ajuts (passant dels 120,75 €/ha de 2009 als 8,25 €/ha de 2015 i la inexistència de l’actualitat) ha comportat que el sector deixés d’ingressar fins a 32 milions d’euros en aquest període. En paral·lel, la superfície de conreu també s’hauria reduït, tal com indica l’evolució de les hectàrees que sol·licitaven l’ajut: de les més de 47.000 de 2009 a les 41.500 hectàrees en els darrers anys.

L’ajut que s’ha deixat de rebre a les comarques de Tarragona ascendeix a 11,8 M€ mentre que a Terres de l’Ebre se situa en 8,4 M€. A Lleida, l’import perdut és de 10,7 M€. Finalment, a Barcelona, Catalunya Central i Girona s’han deixat d’ingressar 1,1 M€

En aquest context, la FCAC reclama que es tingui en compte la gravetat de la situació tant en la discussió dels pressupostos estatals com catalans i que es garanteixi la implementació dels diferents instruments que permet la PAC per assegurar la viabilitat d’unes explotacions que tenen un paper rellevant en el manteniment del paisatge i del medi ambient.

Més informació

Sr. Roger Palau, responsable fruita seca FCAC  |  680 274 283

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s