Els costos de producció dels agricultors

Per Jesús Domingo

Els costos de producció dels agricultors s’han duplicat en els últims 20 anys

Era la Unió d’Unions d’Agricultors i Ramaders qui denunciava que els denominats costos intermedis del sector agrari s’han disparat, arribant a duplicar-se en els últims 20 anys.

L’Organització, després de realitzar una anàlisi sobre l’Evolució de Macromagnituds Agràries de la Subdirecció General d’Anàlisi, Coordinació i Estadística, posava en evidència que els costos intermedis han augmentat en els últims 20 anys passant dels 11.018.000 fins als 23.199.000 d ‘€ en 2018.

D’altra banda, el valor de la producció final agrària ha mantingut augments anuals a un ritme del 2,2%, mentre que el dels costos ho han fet a un ritme superior al 5%, fins passant de representar el 1/3 del valor de la producció a més de la meitat, llastrant l’activitat agrícola i ramadera, impedint la rendibilitat a moltes explotacions.

Les llavors i plançons, fertilitzants, fitosanitaris, pinsos i despeses veterinàries, juntament amb l’energia i lubricants són els capítols més importants de despeses i l’organització denunciava, en acabar l’any 2018, la manca de transparència en la formació de molts d’aquests preus .

En aquest sentit, un exemple clar és el gasoil. Si bé el preu del petroli OPEP en euros / barril, ha baixat a l’entorn de 22 punts, dels 67,86 € / barril, el 23 d’octubre, fins als 52,6 € / barril del 12 de desembre passat. No obstant això, el preu mitjà del gasoil b, ho ha fet només en uns 11,4 punts; des dels 0,967 € / litre el 23 d’octubre als 0,863 € / litre del 12 de desembre.

“No és admissible que la liberalització de determinats mercats com el de l’electricitat o el dels combustibles hagi acabat en que cada vegada ens costin més als consumidors”, afirmen des d’Unió d’Unions. “Vam pagar l’electricitat a un dels preus més cars d’Europa i les pujades que s’apliquen al gasoil són molt superiors al que correspondria pels preus del petroli”, afegeixen.

L’esmentada Organització demanava al Govern que faci una auditoria als sectors energètics i que estableixi mesures correctores. Igualment demanava una fiscalitat al mínim possible per al gasoil agrícola usat pels professionals, un règim que faciliti als agricultors i ramaders muntar instal·lacions de generació d’energies renovables per autoconsum així com un contracte d’accés elèctric específic per a regadiu adaptat al consum estacional, que eviti el impost revolucionari de l’anomenada Quota Potència.

D’altra banda, l’organització agrària insistia en una major dotació als plans RENOVE de maquinària, evitant el que ha succeït en 2018, el pressupost anava destinat només a equips de purins, i una racionalització de les ITV per evitar pràctiques enganyoses o incorrectes de els fabricants i concessionaris de maquinària i equips agrícoles.

Finalment, criticava que, de no posar solució a l’augment constant dels costos de producció, molts agricultors i ramaders es veuran obligats a abandonar la seva activitat, com ja està passant en el boví i oví de llet, tot i que el Ministeri afirmi que la renda agrària ha augmentat. “Les dades publicades any rere any, estan distorsionats. Aquesta renda no és la dels agricultors, en no tenir en compte la veritable renda dels agricultors”, assenyalaven des d’Unió d’Unions.

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s