Els efectes del Brexit a l’agroalimentació

Nota elaborada per Jesús Domingo a partir d’un text de Juan Javier Ríos / Eefeagro

Amb o sense acord de retirada: Els efectes del Brexit a l’agroalimentació

Parlar de la sortida efectiva del Regne Unit de la Unió Europea (UE) amb o sense acord de retirada és com referir-se a un aterratge suau o a un forçós, i els sectors agroalimentari i pesquer espanyol es preparen per a tots dos escenaris, molt diferents en temps, formes i repercussions.

El Govern acaba d’habilitar un espai al seu web amb informació per facilitar la preparació de ciutadans i empreses davant del “Brexit”.

Un procés de divorci que aquests dies està vivint unes jornades clau, ja que la Cambra dels Comuns britànica ha votat el rebuig a l’acord negociat entre Londres i Brussel·les, una decisió crucial per conèixer si hi haurà “Brexit” amb separació amistosa o sense.

A partir de les dades aportades per l’Executiu, aquestes serien algunes de les claus de com pot afectar aquesta situació als interessos agroalimentaris espanyols.

Agricultura i Alimentació

 1. S’establiran aranzels per als productes procedents del Regne Unit o per als que s’exporten a aquest destí?

Amb Acord de Retirada

No s’establiran fins que finalitzi el període transitori, i dependrien dels acords específics que s’aconseguissin entre les parts en aquest temps.

Sense Acord de Retirada

En passar a ser el Regne Unit un tercer país, s’aplicarà l’aranzel duaner comú en funció del producte que correspongui.

2. Estaran protegits els noms dels aliments espanyols amb Denominació d’Origen Protegida o IGP que entrin al Regne Unit?

Amb Acord

Les DOP i IGP registrades abans del final del període transitori gaudiran almenys del mateix nivell de protecció que els atorga l’actual normativa vigent.

Sense Acord

El Regne Unit ha d’establir, segons consideri i estigui obligat pels acords internacionals, el sistema de protecció de les indicacions geogràfiques estrangeres al seu territori.

3. Com va a afectar el “Brexit” als ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC) a Espanya?

Amb Acord

Regne Unit haurà de complir amb totes les seves obligacions financeres derivades del Marc Plurianual 2014-2020 (ajuts del primer pilar fins al 2020 i els programes de desenvolupament rural pagats fins 2023). Per tant, no ha d’afectar en res als ajuts a Espanya en aquest període. A partir d’aquí, els ajuts dependran del que s’acordi entre els 27 Estats Membre per al futur marc 2021-2027.

Sense Acord

Les institucions europees i nacionals afrontaran aquest tema i les seves conseqüències i prendran les decisions oportunes per preservar al màxim els interessos dels destinataris de les polítiques comunes, i especialment de la PAC, segons el Govern.

Anuncis

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s