Retrocessos de la producció de fruites

Per Jesús Domingo

Previstos lleugers retrocessos de la producció UE de poma, préssec, nectarina i tomàquet a la propera dècada

La Comissió Europea preveu lleugeres reduccions en la producció de poma, el préssec / nectarina i el tomàquet, preveient lleugeres reduccions de la producció en els tres casos, així com un retrocés del consum en préssec / nectarina i tomàquet i una estabilització en poma. A més, estudia un creixement del cultiu ecològic de les fruites, d’acord amb el seu “Informe sobre les perspectives agrícoles de la UE 2018-2030” que ha publicat recentment.

 En el cas de la poma, la producció a la Unió Europea (UE) passarà de les 12,7 Mt de 2018/2019 a 12,4 Mt el 2030. Tot i que la productivitat creixerà un 9% fins al 2030 amb relació a la mitjana de els últims cinc anys, l’impacta en la producció no es notarà perquè es preveu un descens de la superfície del 10% amb relació a 2018, especialment a Polònia, on el sector es troba en una fase de reestructuració.

L’Informe explica que es preveu que el consum de fruites i hortalisses augmenti lleugerament per les motivacions relacionades amb la salut i la disponibilitat creixent d’aquests productes en els “nous” mercats (per exemple, en estacions de servei, restaurants, bars, etc. ). No obstant això, no s’espera que el consum de pomes fresques segueixi aquesta tendència, ja que els consumidors semblen preferir els sabors nous i els productes fàcils de menjar, com les fruites o baies tropicals (pre-tallades), que s’ofereixen regularment a les prestatgeries dels supermercats al costat de les pomes.

En el cas del préssec i nectarina, la producció passarà de 4,1 Mt a la UE el 2018 a 4 milions d’2030. La productivitat mitjana creixerà un 8% en relació a la mitjana de 2012-2017, però el creixement serà compensat per un descens de l’àrea conreada (-0,7% menys de mitjana a l’any). S’espera una reestructuració del sector a Espanya, on la producció segons la Comissió ha experimentat un creixement del 54% més entre 2012 i 2017. El consum en préssec i nectarina baixarà un 0,4% de mitjana cada any a causa la competència d’altres fruites d’estiu com el meló, les fruites tropicals i berries.

Pel que fa al tomàquet per a consum en fresc, les previsions de la Comissió apunten un descens de la producció de les 7 Mt actuals a 6,8 Mt en 2030. Els rendiments creixeran per l’allargament de les campanyes dels principals països productors. El consum es reduirà lleugerament, dels 14 quilos per càpita actuals a 13,7 quilos per càpita.

Pel que fa als cultius ecològics, la Comissió explica que les fruites són el segment més important en el mercat de orgànics a la UE. En 2016 al voltant del 6% de la superfície de poma (30.000 hectàrees) es van destinar a poma orgànica i un altre 3%, (15.000 tones), es trobaven en fase de conversió. Itàlia és el principal productor de poma ecològica a la UE amb 100.000 tones. Els rendiments se situen en 31 tones per hectàrea, el que correspon al 70% de la productivitat aconseguida pel cultiu tradicional.

La superfície de producció ecològica de préssec i nectarina a la UE el 2016 ascendia a 3.000 hectàrees el 0,6% del total, estant en període de conversió altres 1.800 hectàrees. Itàlia és el país amb major producció ecològica amb 1.500 hectàrees, seguida d’Espanya amb 550 hectàrees i França amb 500 hectàrees. Entre 2012 i 2016 la superfície créixer a Espanya un 26% i a França un 41%. Amb una producció de prop de 4.000 tones, Espanya guanya una productivitat de 14 tones per hectàrea, el que suposa el 74% de la productivitat aconseguida pel cultiu tradicional.

La Comissió preveu un creixement de la producció de cultiu ecològic de poma i de préssec i nectarina a causa de la major demanda.

Les prediccions i perspectives destacades en l’Informe s’han discutit en la Conferència Agrícola Anual de la UE, que va tenir lloc a Brussel·les el 6 al 7 de desembre de 2018, en què va participar FEPEX. Font: Fepex

Anuncis

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s