Un altre any incert per al porcí mundial

Per Jesús Domingo

2019 és un altre any ple de potencial per a la carn de porc a nivell mundial, pel creixement de la producció i de la demanda en moltes parts del món. No obstant això, aquest panorama es veu opacado per la incertesa creada per les malalties animals i els problemes comercials, com recull l’informe trimestral de Rabobank.

En el capítol de malalties animals, el major risc ho planteja la Pesta Porcina Africana (PPA). La necessitat de la Xina d’augmentar les importacions incentivarà el creixement continu en els països exportadors, però la quantitat de carn de porc que importarà segueix sent incerta. A la Xina, les zones infectades per PPA tenen prohibit repoblar animals durant almenys sis mesos.

La incidència de la malaltia també comporta problemes comercials per les restriccions de la importació. En l’àmbit comercial també caldria destacar les friccions entre la Xina i els EUA, el Brexit i el nou Acord per a l’Associació transpacífica (CPTPP).

En anàlisi per països, la situació és la següent:

• Xina: l’oferta de carn de porc serà suficient en el primer trimestre, però sorgirà el problema més endavant en l’any. S’espera que les importacions de carn de porc augmentin causa de l’escassetat de l’oferta local.

• UE: llums i ombres. Bon ritme d’exportacions previstes en 2019 per la creixent importació xinesa però amb l’amenaça de la PPA.

L’augment dels preus dels garrins en els últims mesos indica un subministrament limitat de garrins, però també fortes intencions de producció. Brexit és una altra incertesa en el comerç.

• Estats Units: s’espera que la producció de carn de porc augmenti un 4% el 2019 pel major cens. També és probable un augment de les exportacions el 2019, tot i la incertesa comercial amb la Xina. Els preus del porc continuen sent fortes, recolzats per un millor accés a les exportacions.

• Brasil: després d’un difícil 2018, perspectives prometedores en 2019. Creixement de les exportacions cap a la Xina i retorn al mercat rus. La demanda local podria millorar pel panorama econòmic més positiu.

Anuncis

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s