La Conferència Sectorial MAPA-CC.AA.

Per Jesús Domingo

Qualitat alimentària, resistència a antibiòtics i sobrepoblació de senglars a la Conferència Sectorial MAPA-CC.AA.

El ministre d’Agricultura, Luis Planas, va presidir aquest dimarts 12 de març la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural, en la qual, amb la participació de les CCAA, es va aprovar la programació de les actuacions de control de qualitat alimentària 2019 , així com el Pla Nacional enfront de la resistència d’antibiòtics i l’Estratègia de gestió de les poblacions de senglars a Espanya.

A la Conferència Sectorial es va informar, a més, sobre el Instrument Financer de Gestió Centralitzada (IFGC) i sobre el procés d’elaboració dels plans de prevenció d’incendis forestals.

Control de qualitat alimentària

A la reunió es va aprovar la programació d’inspeccions de 2019, relativa al Programa de control oficial de la Qualitat Alimentària, inclòs en el Pla Nacional de Control Oficial de la Cadena Alimentària 2016-2020.

Un programa que s’elabora a partir de les programacions remeses pels Serveis de Control de la Qualitat i Defensa contra Fraus de les comunitats autònomes, i que inclou els objectius, àmbit d’aplicació, criteris emprats per a la seva elaboració i nombre d’inspeccions programades en cada matèria.

Resistència als antibiòtics

D’altra banda, la Conferència Sectorial va aprovar també el Pla Nacional enfront de les Resistències als Antibiòtics 2019-2021, que donarà continuïtat als treballs desenvolupats ja en el període 2014-18, aplicant l’enfocament de “Una Sola Salut” ( “One health “) per reduir el creixement de les resistències als antibiòtics i el seu impacte sobre la salut humana i animal.

Aquest Pla, aprovat en paral·lel pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) del Ministeri de Sanitat la passada setmana, comprèn dues estratègies generals, com són reduir el consum d’antibiòtics i la necessitat d’utilitzar antibiòtics en medicina humana i veterinària.

Segons el MAPA, a Espanya s’ha hagut un lleuger progrés en el període 2014-2018, en produir una reducció de la seva utilització en un 14%. Tot i això, s’ha plantejat dur a terme mesures més ambicioses en aquesta direcció.

A l’àrea veterinària destaquen, entre altres mesures, l’entrada en funcionament del Sistema Nacional de Recollida de Dades de Prescripció Veterinària de Antibiòtics (PRESVET) des l’1 de gener de 2019, que permetrà disposar de dades reals sobre el consum d’antibiòtics per explotació i per espècie.

Entre les mesures d’aquest Pla s’inclou el desenvolupament de normativa sectorial en la qual s’inclogui l’ús correcte d’antibiòtics i la vigilància del seu consum

Gestionar la població de senglars

Així mateix, en la reunió MAPA-CC.AA. es va presentar i va aprovar una Estratègia de gestió de les poblacions de senglars. Un acord marc en el qual es fixen les prioritats nacionals perquè les CA, en compliment de les seves competències, desenvolupin actuacions per regular i si és possible disminuir les poblacions de senglars, allà on la informació disponible indiqui sobrepoblació per sobre del nivell òptim suportat pel mig, o on s’estimi que provoquen un greu impacte en la seguretat viària i de les persones, la salut pública, l’agricultura, el medi ambient o la sanitat animal.

A l’una i per assegurar la correcta coordinació de les diferents autoritats, en el si de la Conferència Sectorial s’ha creat un grup de treball que actuarà com a Comissió de seguiment Administració General del Estat-CCAA, a formar de manera definitiva al mes de maig.

Aquest grup de comprovar els avenços i establirà les línies d’actuació en relació amb aquesta Estratègia d ‘actuació per gestionar les poblacions de porcs senglars, establint-se un calendari de reunions periòdiques.

Instrument Financer

En matèria de Desenvolupament Rural, es va informar sobre el Instrument Financer de Gestió Centralitzada (IFGC), que promou el MAPA i que facilita l’accés al crèdit per finançar projectes d’inversió en el medi rural, en unes condicions més avantatjoses que les que s’ofereixen al mercat actualment.

L’ús d’aquest tipus d’instruments financers complementa les vigents ajudes, en forma de subvencions, que proporcionen els programes de Desenvolupament Rural (PDR), afavorint així l’accés al crèdit per a joves i per a titulars d’explotacions agràries i forestals, amb l’objectiu de avançar en la modernització de les seves empreses.

A més, incrementa el finançament del sector privat en aquest tipus d’inversions i afavoreix un efecte multiplicador de les ajudes dels PDR, ja que la devolució dels préstecs permet reutilitzar aquests recursos financers.

L’experiència que es pot adquirir en l’ús d’aquest tipus d’instruments financers serà de gran utilitat en el següent període de programació post-2020, on es pretén que adquireixin un major protagonisme en el finançament de les inversions del sector.

Les tasques d’execució i gestió d’aquest IFGC són realitzades pel MAPA, en col·laboració amb la Societat Anònima Estatal de Caució Agrària (SAECA) i sota la responsabilitat de la comunitat autònoma que s’adhereixi a aquest.

Fins a la data són només dues les CCAA que utilitzen aquest instrument financer: Castella i Lleó i Extremadura, encara que altres CCAA ja han manifestat el seu interès i actualment estan valorant també la seva adhesió.

Incendis forestals

Finalment, a la Conferència Sectorial el ministre va traslladar el interès de la Fiscalia General de l’Estat pels plans locals de prevenció d’incendis forestals i per la col·laboració entre les CCAA i les entitats locals al respecte.

A més es va abordar també la situació del sector de la remolatxa sucrera, davant la decisió de la multinacional AB Azucarera de retallar de forma unilateral el preu base 6,5 € / t d’arrel a partir de la campanya 2019/20 (actuals sembres en la zona Nord), sense negociar-ho amb la resta d’organitzacions agràries i sectorials signants de l’Acord Marc Interprofessional (AMI), vigent fins a l’any 2020 inclòs, el que ha portat a aquestes últimes a acudir a la mesura d’arbitratge davant la Cambra de Comerç i compensació de Madrid.

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s