2ª Jornada sobre Bioeconomia: “Bioeconomia de les infraestructures verdes (ponències)

Tot seguit transcribim el resum de la Jornada. Trobareu els pdf dels continguts de les ponències enllaçats al nom de cada ponent

Europa aposta per una informació transparent, exacte i congruent a partir de gener de 2021 en referència als boscos, amb l’objectiu d’una gestió forestal sostenible.

Barcelona, 27 de maig.- La seu del Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) a Barcelona ha acollit la segona jornada sobre bioeconomia, dedicada a les infraestructures verdes, a la gestió dels boscos de Catalunya i a la producció de fusta i suro i les seves aplicacions en el mercat alimentari i de la construcció i de l’energia.

L’enginyer tècnic agrícola i gestor mediambiental Ricard Estrada ha iniciat la jornada mencionant tres paraules clau: paradigma (ens trobem en un canvi de model), resiliència (aprofitar les adversitats per aprendre) i bioeconomia (l’ús sostenible del capital natural) i ha destacat que la temperatura del globus ha augmentat provocant que la natura estigui present en el nostre dia a dia, tot incrementant entre d’altres coses el nivell d’aigües del mar.

La primera ponència ha estat a càrrec de Josep Garriga, economista que va
ser el primer director de l’Oficina del Canvi Climàtic de la Generalitat de
Catalunya, que ha posat en valor que a l’Acord de París hi ha un article dedicat als boscos perquè aquests són molt importants. Article on ressalten els pagaments per resultats i incentius. Garriga ha seguit parlant del Reglament Europeu de maig de 2018 LULUCF on es destaca que Europa vol una informació transparent, exacte i congruent a partir de gener de 2021 en
referència als boscos, amb l’objectiu d’una gestió forestal sostenible. Ha
denunciat que avui en dia ens parlen d’energia renovable i no en tenim la
constància, a partir de l’any 2021 tota la informació haurà de ser precisa.
Respecte a Espanya, ha comentat que tenim el RD de Canvi Climàtic del
Govern de Pedro Sánchez, que també ha endegat un Pla de Comptabilitat
Forestal Nacional 2021-2025 on ha subratllat l’execució d’accions forestals per evitar incendis. De Catalunya també ha emfatitzat el fet d’evitar els incendis als boscos, que representen un 60% del territori, a través de la modernització de les instal·lacions forestals.

A continuació, ha estat el torn de l’empresari i president del Consorci Forestal de Catalunya i de Quality Suber Rosendo Castellò que ha subratllat el fet que els boscos són la primera infraestructura del país però que es troba en un estat d’abandonament i infravalorada. Dels boscos en creixement a Catalunya només s’aprofita un 20% quan la mitjana a Europa és del 60%. Castelló ha afegit que els boscos estan plens de plantes on aquestes competeixen amb els arbres per l’energia i urgeix invertir en una gestió forestal sostenible, que constitueix la base de la conservació. En aquest sentit, la UE aposta clarament per aquesta gestió forestal sostenible i per la fusta. Pel que fa a la titularitat, Castelló ha mencionat que un 75% dels boscos catalans són de titularitat privada i que la bioenergia creix però depèn de les exportacions.

Després ha tingut lloc la intervenció de l’enginyera tècnica forestal i Secretària General de PEFC Espanya Ana Belén Noriega que ha plantejat la relació de la gestió forestal sostenible amb la comercialització dels productes i ha alertat sobre la despoblació dels territoris rurals i de la necessitat de crear llaços de connexió amb les grans urbs. “Necessitem els boscos i els seus productes com ara bé la tòfona o la roba” ha emfatitzat Noriega, però en contraposició hem disposat de polítiques poc eficients i en alguns casos perversa. I ha afegit que des de PEFC, que integra a 49 països, promouen la gestió forestal sostenible certificada i el compliment de principis ambientals, socials, econòmics i de control del tràfic de fusta il·legal aportant cadenes de subministrament segures.

Finalment, ha estat el torn de l’arquitecta i vocal de l’associació Profusta, Teresa del Pozo que ha explicat el fet de construir habitatges utilitzant la fusta, tot aconseguint la retenció del carboni i evitant la seva emissió. Del Pozo ha exposat les tres falses febleses de la fusta; que és inflamable, que té poca durabilitat i que és cara, tot mitigant cadascun d’aquests factors. A és, ha destacat que la fusta té la capacitat de reinventarse i s’aplica en arquitectura de cases unifamiliars i en edificis d’espais amplis com els poliesportius, tant pel que fa a obra nova com a la rehabilitació.

La cloenda de la jornada ha anat a càrrec de Francesc Reguant, president de la Comissió d’Economia Agroalimentària del Col·legi d’Economistes de
Catalunya.

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s