Oportunitat per al camp espanyol?

Per Jesús Domingo

“La Xina anuncia la suspensió de la compra de productes agrícoles dels EUA”. És realment una oportunitat?

Xina ha anunciat la suspensió de la compra de productes agrícoles dels EUA, com a resposta al recent anunci de Washington que s’incrementarà en un 10% els aranzels sobre exportacions xineses valorades en 300.000 milions de dòlars.

En un comunicat publicat el passat dimarts, dia 6, a la seva pàgina web, el Ministeri de Comerç xinès va considerar aquesta pujada aranzelària, amb efectes a partir del proper 1 de setembre, com “una greu violació de la reunió entre els caps d’Estat de Xina i EUA “.

Aquesta situació de suspensió de compra de productes agrícoles dels EUA pot tenir un efecte secundari positiu per a l’agricultura espanyola, ja que la Xina haurà de buscar nous mercats que substitueixin el nord-americà i Espanya té una bona opció de potenciar la seva entrada al país asiàtic, tot i que la guerra de divises actual pot provocar un cost més alt inicialment.

“S’ha acordat que la Comissió d’Aranzels Duaners del Consell d’Estat no descarti gravàmens a la importació a productes agrícoles dels EUA recentment adquirits després del 3 d’agost, i les empreses xineses relacionades han suspès la compra de productes agrícoles nord-americans”, indica el text.

Aquest anunci suposa un esglaó més en el increment de les tensions en la guerra comercial que els dos països lliuren des del passat any, i que ha entrat en un nou capítol des que el president nord-americà, Donald Trump, anunciés les esmentades mesures aranzelàries davant la falta de progressos en les negociacions comercials.

Pel que diversos analistes van considerar una resposta als nous gravàmens decidits per Trump, el yuan xinès va trencar dilluns la barrera psicològica de les set unitats per cada dòlar, cosa que no passava des d’abril de 2008.

Un yuan més feble vol dir que els productes xinesos denominats en dòlars són més barats, cosa que ajudaria a frenar l’efecte negatiu dels nous aranzels nord-americans sobre la seva competitivitat, encara que el preu a pagar serà un augment del cost de les importacions.

La resposta a aquesta caiguda del valor del yuan no es va fer esperar, i el mateix dilluns el Departament del Tresor dels EUA va titllar la Xina de país “manipulador de divises” i va amenaçar amb prendre represàlies per acabar amb les seves injustes avantatges competitius en el marc del Fons Monetari Internacional. Així les coses ens preguntem: És realment una oportunitat per al camp espanyol?

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s