El sector insta a Sánchez a formar un nou Gover

Per Jesús Domingo

El sector agrari insta a Sánchez a formar un nou Govern perquè el món rural no pot esperar més

L’esperada trobada entre el president en funcions del Govern, Pedro Sánchez, i candidat del PSOE a la investidura amb les organitzacions agràries i representants del sector agroalimentari de principis de mes ha deixat clar que el camp espanyol vol que es formi  i a un nou Govern amb capacitat d’afrontar els reptes i problemes que se li plantegen i tot i que han reconegut que “la formació d’un Govern no resoldrà tots els nostres problemes, si veuen necessari trencar el bloqueig actual i que es faci amb normalitat i no amb” cessions que després paguem tots “, perquè el món rural no pot esperar més temps.

La Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA) ha explicat el candidat a la Presidència del Govern, Pedro Sánchez, els “problemes apressants i les necessitats urgents” que afronten el sector agroalimentari i els habitants del medi rural.

UPA ha dibuixat un panorama gens favorable: la majoria dels sectors agrícoles i ramaders pateixen greus crisis de preus; la sequera s’acarnissa amb els productors i els seus animals, que tot just tenen aigua per beure; milers de pobles es buiden davant l’enorme dificultat de viure en ells i es dibuixen acords comercials a esquenes del sector i amb previsibles i greus perjudicis.

“No som ingenus”, han declarat des d’UPA. “La formació d’un Govern no resoldrà tots els nostres problemes. Però sí tenim clar que sense un Govern que promogui i reformi lleis, que destini pressupost i que doni la cara per nosaltres a Europa i al món no sortirem de l’atzucac en què ens trobem “.

Un exemple d’aquesta urgència és la manca de preus justos en origen per a una àmplia majoria de productes agraris. Des del seu punt de vista, és urgent fer modificacions a la Llei de la cadena alimentària i “només serà possible amb un govern compromès amb la defensa del sector productor”. La situació de sequera obliga també a articular un pla urgent de lluita contra l’escassetat de recursos hídrics.

Tant UPA com la Federació d’Associacions de Dones Rurals (FADEMUR) han participat en diverses trobades amb Pedro Sánchez en els últims dies. I van fer el mateix amb una delegació parlamentària de Unides Podem fa unes setmanes.

Per la seva banda, el president d’ASSAJA, Pedro Barato, ha posat de manifest les prioritats que el futur Govern ha de macar-se en el seu full de ruta entre les que ha d’estar la defensa del pressupost de la PAC, una política Hidràulica per vertebrar el desenvolupament del país i polítiques eficaces que evitin les despoblació.

El president d’ASSAJA, a la reunió, ha insistit en la necessitat d’estabilitat política que hi ha en aquest moment a Espanya així com en la importància de desbloquejar la situació política des del consens. Barat ha recalcat la importància que aquest desbloqueig es faci amb normalitat i no amb “cessions” que després “paguem tots”. Després argumentar el pes que el sector primari té tant en l’economia com en el desenvolupament sociodemogràfic d’Espanya, li ha demanat que no menyspreï la importància del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i que no la deixi en mans de “partits que no comprenen ni comparteixen la rellevància del sector a Espanya “.

El president d’ASSAJA ha explicat a Sánchez que és fonamental que ara que s’està negociant la futura PAC, a més de treballar perquè arribi a tots els territoris es defensi el pressupost i no es perdi ni un cèntim d’euro.

Ha fet repàs per les línies prioritàries que el futur Govern ha de tenir en el seu full de ruta entre les que estan l’Espanya buidada, la política de preus, els sectors del vi, de l’oli i la ramaderia, així com una necessària inversió en política hidràulica per vertebrar el desenvolupament d’Espanya.

En relació a l’Espanya buidada Barat ha defensat la importància del desenvolupament de polítiques eficaces que evitin la despoblació del medi rural, com ara una discriminació positiva per a la gent del camp en matèria de tarifes elèctriques, així com accions que afavoreixin la digitalització en aquest entorn .

El president d’ASAJA també ha argumentat la transcendència i defensa de la fiscalitat del sector agropecuari i el necessari manteniment dels mòduls en l’IRPF. En matèria de Seguretat Social Barat ha exposat la idoneïtat de treballar per adequar i millorar les pensions en el camp, a més de destacar la importància del Diàleg Social en matèria laboral per al nostre sector.

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s