El sector olivarer català

Per Jesús Domingo

El sector olivarer català proposa ‘independitzar’ de l’oli espanyol i de la seva Interprofessional

Ha costat aconseguir la unitat de tot el sector olivarer per protestes i lluitar contres els baixos preus, però ara des de Catalunya volen ‘independitzar’ de l’oli espanyol i de la seva Interprofessional. Durant la Taula Sectorial Agrària de l’oli d’oliva de Catalunya, Unió de Pagesos ha demanat a la Conselleria d’Agricultura que lideri la constitució d’un grup de treball interdepartamental (competència, consum, comerç, seguretat alimentària), amb els representants del sector, per elaborar un full de ruta per al sector de l’olivar a Catalunya, que permeti fer front a la crisi de preus que travessa el sector des de les últimes campanyes i que posa en risc la viabilitat de la pagesia olivarer.

Unió de Pagesos considera que calen estratègies conjuntes per posicionar la gran qualitat dels olis d’oliva verge extra a Catalunya i diferenciar clarament dels altres olis d’oliva i dels olis d’oliva verge extra d’altres zones productores amb els quals no pot competir en preu però sí en qualitat. Així doncs, l’objectiu seria revaloritzar econòmicament la qualitat dels olis catalans.

Curosament aquesta idea de ‘independitzar’ de l’oli espanyol arriba quan el Govern central de Pedro Sánchez sí que ha acceptat que les comarques d’Urgell i el Pla d’Urgell també obtinguin una reducció de mòduls de 0,26-0,18, fet que suposa reduir la fiscalitat en un 31%, el que equipara aquestes comarques en la resta de comarques de la Plana de Lleida, cosa que, per exemple, no s’ha aconseguit a Jaén.

Unió de Pagesos aposta per desvincular el sector de l’oli a Catalunya de l’organització Interprofessional Oli d’oliva Espanyol, atès que la promoció que realitza a favor de l’oli d’oliva no afavoreix els interessos del sector català.

Unió de Pagesos considera necessari donar a conèixer al consumidor les bondats de consumir oli d’oliva verge extra, per ser els únics beneficiosos per a la salut, i de proximitat, millor encara, per respecte pel medi ambient i per mantenir les plantacions d’oliveres, que donen paisatges únics a Catalunya i al mateix temps afavoreixen el manteniment de l’equilibri territorial.

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s