Mercosur i el sucre

Per Jesús Domingo

Acord amb Mercosur: El sucre torna a ser sacrificat

Durant els últims anys, la Unió Europea (UE) ha anat signant acords comercials en què el sucre ha estat una de les monedes de canvi. L’últim negociat, l’acord UE-Mercosur, que en la premsa generalista apareix com el gran èxit de la Comissió sortint, en canvi és nou atac al sector remolatxa-sucrera.

Les organitzacions europees que representen els remolatxers (CIBE), la indústria (CEFS) i els treballadors de la indústria (EFFAT) han difós un comunicat de premsa conjunt en el qual es queixen de la incoherència existent entre les polítiques agràries i comercials dins de la UE.

L’acord suposarà l’accés al mercat comunitari de 190.000 t de sucre a aranzel zero. Es tracta de la major xifra en el context d’un acord de lliure comerç. En tractar-se d’una quota amb aranzel zero, gairebé tot aquest sucre entrarà a la UE fins i tot quan els preus siguin baixos, com passa actualment, en el qual el sector sucrer de la UE es troba immers en una tremenda crisi davant la inacció de les autoritats comunitàries, que culpen el propi de sector de la crisi en la qual es troba.

Com dèiem, el més probable és que el sucre de l’acord amb Mercosur arribi íntegrament, sent un sucre que s’ha produït sense complir les normes mediambientals i laborals que s’exigeixen aquí i utilitzant productes fitosanitaris que aquí estan prohibits, però que a ningú sembla importar-li.

En l’actualitat, un tema que preocupa és l’Espanya buida o buidada, segons es prefereixi, i grans experts estan buscant i debatent solucions a aquest gran problema, quan la solució ha estat sempre aquí. Cal mantenir i donar suport a les produccions agràries que porten associades a una indústria que està a prop del cultiu, com és el cas de la remolatxa.

CIBE, CEFS i Effar demanen que en el cas que l’acord sigui aprovat pels estats membres i el Parlament Europeu, aquestes concessions s’han d’aplicar exigint igualtat en qüestions de medi ambient, canvi climàtic i drets laborals, i aplicar-se de manera gradual. La implementació provisional de l’acord ha de ser rebutjada, ja que una aplicació immediata amenaça de danys severs al nostre sector, cosa que el comissari Hogan ha reconegut pel seu compromís de proporcionar fins a mil milions d’euros a l’agricultura en cas de disturbis al mercat.

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s