Quines són les previsions de la CE per als mercats agrícoles?

Per Jesús Domingo

La Comissió Europea publicava a primers de mes de juliol el seu últim informe de perspectives a curt termini per als mercats agrícoles i ramaders de la Unió Europea (UE). La principal conclusió és que s’espera que les exportacions de carn de porc, carn de boví, oli d’oliva i productes lactis de la UE continuïn augmentant en 2019.

Cereals

Per 2019/2020, s’espera que la producció de cereals es recuperi del mínim de l’any passat i abast els 311 Mt, si es mantenen les bones condicions meteorològiques. La producció de blat hauria d’augmentar un 11% i arribar a 142 Mt. La producció d’ordi i blat de moro hauria de créixer respectivament un 7% i un 0,5%, arribant a 60 Mt i 69 Mt. La major oferta prevista hauria de permetre que el balanç comercial net de la UE en cereals es recuperés.

Oleaginoses

La producció d’oleaginoses està prevista en 32,2 Mt sent probable un descens en 2019/20 causa de la menor superfície conreada de colza (-10% comparada amb la mitjana). En 2019/2020, la producció de cultius de proteaginoses hauria recuperar-se de la baixa xifra de l’any passat que va ser de 5,1 Mt.

Oli d’oliva

Les exportacions d’oli d’oliva de la UE van augmentar en 2018/2019 gràcies a un augment en la producció del 4%. Pel que fa a 2019/2020, s’espera que les condicions meteorològiques donin suport a la recuperació de la producció a Itàlia i Grècia i sostinguin la tendència creixent de la producció a Portugal. No obstant això, a Espanya, les limitacions d’aigua i l’alternança interanual de les oliveres podrien provocar una caiguda de la producció per sota de la mitjana de 5 anys.

Fruita de pinyol

La producció de préssecs i nectarines podria arribar al voltant de 4,1 Mt el 2019, fet que suposa un augment del 4% en comparació amb 2018, gràcies a les condicions climàtiques favorables. No obstant això, a causa de les fortes pluges i la calamarsa en algunes regions, no arribarà als nivells rècord de 2017. Aquest augment contribuirà a la recuperació de les exportacions de la UE, que van caure un 38% en 2018.

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s